Това са държавите с най-скъпите бензин и дизел в света

  • 28.10.2020 8:42 /
  • 3429 /
  • 1
Това са държавите с най-скъпите бензин и дизел в света

Въпреки, че петролните пазари се сринаха и цените на горивата чувствително спаднаха, на някои пазари по света цените си остават високи, пише money.bg.

Към 23 октомври цените на американския суров петрол се търгуват за 42,23 долара за барел. Само година по-рано цената за барел петрол е била малко над 60 долара, според специализирания сайт Fuelo.

Големите разлики съвсем очаквано доведоха до спад и на горивата, търгувани на дребно. В същото време цените на горивата на някои пазари остават доста високи. 

Такъв пример е Хонконг, където цената за литър бензин е 3,73 лева, а за дизел е 3,08 лева. Това е не е голяма изненада, тъй като това е пазарът с едни от най-скъпите горива в света. Това показват данни от платформата GlobalPetrolPrices.com.

На второ място е Централноафриканската република с цени на бензина 3,28 лева, а дизела - 2,64 лева. Над 3 лева е и цената на бензина в Холандия. Подобни са цените в Израел, Монако.

В Европа

Един от най-скъпите пазари по отношение на горивата в Европа е съседна Гърция. Там цената на литър бензин е около 2.80 лева, а дизелът 2,25 лева.

Други европейски държави, в които бензинът е над 2,50 лева са Испания, Италия, Португалия, Дания, Финландия, Франция, Швеция, Норвегия.

И в Сърбия не е особено изгодно да се напълни резервоара на автомобила. Цените за литър бензин и дизел съответно са 2,25 лева и 2,36 лева.

Като общо правило по-богатите страни имат по-високи цени, докато по-бедните страни и страните, които произвеждат и изнасят петрол, имат значително по-ниски цени. Като изключение е може би само САЩ, които са икономически напреднала държава, но имат ниски цени на газа. Там цената на бензина сега е около 1,10 лева.

И у нас в момента цените на горивата са доста по-ниски в сравнение с година по-рано. Според сайта fuelo средната цена на литър бензин А95 у нас е 1,80 лева, а на дизела 1,78 лева.

Разликите в цените в отделните страни се дължат на различните данъци. Всички държави имат достъп до едни и същи цени на петрола на международните пазари, но но след налагане на различни данъци идват и големите различия в цените на световните пазари. 

Пазарът на петрол

Пазарите на петрол в света бавно се възстановяват от внезапния удар от коронавируса. Световната банка повиши прогнозата си за средните цени на петрола през 2020 година до 41 долара за барел, в сравнение с априлската прогноза от 35 долара.

През 2021 г. се очаква петролът също да е с по-висока цена - до 44 долара, според прогнозата докато през април прогнозата беше за 42 долара за барел.

Търсенето обаче ще се  възстановява бавно, заради все още "плахия" туризъм и свързаните Covid-19 ограничения, заради които възстановяването на глобалната икономическа активност до предишното ниво се очаква да се забави.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Обективен
    28.10.2020 18:50
    Хубаво е , че сравняваме цените на горивата ама да им видим и средните заплати и колко може да се закупи с тях.