Шефът на Volkswagen: Войната в Украйна ще навреди на автоиндустрията повече от К-19

  • 12.03.2022 12:50 /
  • 1350 /
  • 1
Шефът на Volkswagen: Войната в Украйна ще навреди на автоиндустрията повече от К-19

Военните действия на Русия в Украйна ще има по-сериозни последици за световната автомобилна индустрия, отколкото пандемията от коронавирус през 2020-2021 г. Това мнение изрази Херберт Дис, ръководител на германския концерн Volkswagen.

В интервю за "Файненшъл таймс" Дис заяви, че наблюдаваните вече смущения във веригата за доставки "могат да доведат до огромни увеличения на цените". Освен това събитията ще доведат до "недостиг на енергия и инфлация" в Европа с риск от изпадане в "много по-лоша ситуация".

"За страна като Германия, зависима от руската енергия и суровини... ако си представите сценарий, при който прекъснем бизнес отношенията си с Русия, вероятно няма да можем да купуваме енергия, а това ще доведе до ситуация, която може да се отрази значително на Европа и Германия", казва Дийс.

Volkswagen вече беше принуден да затвори заводите си в Цвикау и Дрезден, в които се сглобяват електрически автомобили на платформата MEB, поради недостиг на компоненти. Заводите на Audi и Cupra също бяха принудени да прекъснат работа по непланиран график.

По-рано тази седмица беше съобщено, че дилърите на Volkswagen в Европейския съюз временно са спрели да приемат поръчки за плъгин хибридите Golf, Tiguan, Passat, Arteon и Touareg. Компанията изпитва недостиг на компоненти за производството им.

Разкриха загадката на странните стикери над калниците на Volkswagen Golf

Същевременно Дис отбеляза, че решението на властите на Европейския съюз да намалят до минимум покупките на газ и петрол от Русия ще има огромно отрицателно въздействие върху Германия.

В началото на март Volkswagen и влизащата в концерна Skoda Auto преустановиха дейността си в Русия. Заводът за автомобили на Volkswagen в Калуга и производството на автомобили по договор в ГАЗ в Нижни Новгород са спрени.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group добавя, че подкрепя "максимални санкции" срещу Русия. Той обаче смята, че "трябва да се върнем към преговорите, към диалога". /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • играч
    12.03.2022 20:27
    ти сега ли разбра чак че идв аголям бахур амамного голям