Революционен флагман: Представиха новия кросоувър Volvo EX90 ВИДЕО

  • 11.11.2022 10:50 /
  • 7887 /
  • 0
Революционен флагман: Представиха новия кросоувър Volvo EX90 ВИДЕО

Volvo представи новия електрически кросоувър, наречен EX90. Седемместният автомобил ще замени остарелия XC90 в моделната гама и ще се превърне във флагман на марката.

Електрическият автомобил изглежда стилен и модерен. Той има смел и в същото време изискан дизайн на каросерията с традиционни за шведската компания детайли.

EX90 е оборудван с Т-образни LED фарове като премиум модела Polestar 3. Липсва и радиаторната решетка. Задните светлини са извити, а дръжките на вратите са в една линия с каросерията.

Той е базиран на платформата SPA2, разработена съвместно с Geely. Отбелязва се, че по отношение на размерите електрическият автомобил е сравним с икономичния XC90. Пътният му просвет обаче е намален на 215 мм. Коефициентът на аеродинамично съпротивление е 0,29.

Интериорът на електрическия кросоувър е оборудван с тясно цифрово приборно табло и мултимедийна система с 14,5-инчов екран с портретна ориентация. Има поддръжка на безжични мрежи Android Auto, Apple CarPlay и 5G.

Физическите бутони са сведени до минимум. Високоговорителите на акустичната система Bowlers & Wilkins са интегрирани в подглавниците на седалките.

Удивителна надеждност: Ето как изглежда Volvo след 1,6 млн км ВИДЕО

Компанията нарича EX90 най-безопасния модел на марката. Електрическият автомобил е оборудван с технология за полуавтономно шофиране, която разчита на данни от камери, радари, сензори и лидара Luminar.

Платформата NVIDIA Orin обработва тези данни. Електрониката може да открива и различава пешеходци на разстояние до 250 м.

В салона има и сензори, които следят очите на водача и разпознават кога той е уморен или разсеян от пътя. Щом системата разбере, че има някакви отклонения, тя задейства сигнали. Те трябва да привлекат вниманието на водача. В противен случай автомобилът ще спре сам и системата ще изпрати заявка до спасителната служба.

Освен това в салона и багажника на кросоувъра има сензори, които разпознават присъствието на животни и малки деца. Те се активират, когато водачът се опита да затвори вратата. Така че няма как да бъдат забравени в салона. При изработката на интериора е използвана рециклирана пластмаса и други рециклируеми материали.

Новият кросоувър се задвижва от два електромотора с обща мощност 503 к.с. и въртящ момент 900 Nm. Батерията с капацитет 107 кВтч осигурява пробег от 600 км след зареждане.

Вижте невероятно паркиране на огромен тир Volvo на тясна улица ВИДЕО

Системата за зареждане е двупосочна. Тя позволява както зареждане на кросоувъра, така и захранване с електричество на дома. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ