Посочиха най-сигурния начин да се загроби и най-модерния двигател

  • 18.10.2023 8:57 /
  • 15130 /
  • 2
Посочиха най-сигурния начин да се загроби и най-модерния двигател

Защо изчезнаха двигатели, способни да изминат милион километра без основен ремонт? Този отчасти философски въпрос задава експерт в свои размишления по темата.

Той подробно разказва за стъпките, предприети от производителите, за да направят автомобилните двигатели по-леки, по-мощни, по-екологични и... уви, по-слаби на голямо разстояние.

В същото време от този текст могат да се направят няколко полезни извода за това как да се използва максимално ресурса на един съвременен двигател. Ето един от тези нюанси:

Експертно мнение:  

— Строгите екологични изисквания принуждават производителите на автомобили да оборудват двигателите с допълнителни системи, които намаляват количеството вредни емисии в отработените газове. Например каталитични конвертори, филтри за твърди частици, системи AdBlue и EGR.

Всички тези устройства усложняват конструкцията на двигателя. И те не влияят на ресурса, само докато работят без повреди. Например, при зареждане с нискокачествено гориво, катализаторът може да се стопи.

Съпротивлението на отработените газове ще се увеличи, което може да доведе до повишаване на температурата в главата на цилиндъра и в резултат на това ще се стигне до ускорено износване на клапаните, пукнатини в изпускателния колектор и надраскване на буталната група.

Изводът е прост: не пренебрегвайте препоръките на производителя за използвания бензин и зареждайте само в големите вериги бензиностанции.

И за максимален ефект препоръчваме да се проучат всички фактори, които намаляват ресурса на съвременните двигатели.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Авто експерт.
    18.10.2023 15:05
    Нема далавера за заводите да произвеждат здрави коли , тенденцията е да правят скъпи БОКЛУЦИ , за да се купуват нови .това със електромобилите също е световна лъжа и далавера ,че са много ЕКО.най чистото гориво е на ГАЗ И МЕТАН.
  • XmediK
    18.10.2023 19:32
    Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спeрма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване.----> https://mub.me/medik