Нова наредба за шофьорите! Слагат чип на колите, които...

 • 15.04.2019 13:00 /
 • 9204 /
 • 9
Нова наредба за шофьорите! Слагат чип на колите, които...

Лепенка с чип за електронна идентификация да има всеки автомобил, преминал през годишен технически преглед. Той ще е подобен на чиповете, които сега ветеринарите слагат на домашните кучета и при проверка може да се получи подробна информация за породата, възрастта, стопаните и адреса на четириногото.

Своеобразният електронен нашийник за превозните средства е описан в проект за промяна на Наредба на Министерството на транспорта, публикуван за обществено обсъждане. Предвижда се чипът да е от типа UHF RFID (от англ. – Ултра висок радио честотен идентификатор), клас 1, поколение 2.

Всъщност широката публика вече познава добре подобен тип чипове, с които може да се отключват врати, вдигат бариери, задействат асансьори, или да се маркират скъпи стоки и дрехи в магазини и молове.

Важно за шофьорите: Готвят се промени заради мръсния въздух

В някои страни, между които и съседна Турция, те играят ролята на винетни стикери. Цената не е висока, особено когато се произвеждат стотици хиляди или милиони бройки, какъвто е случаят с автомобилите. По-скъпи обаче са четящите устройства, които трябва да сканират информацията от чипа от по-далечно разстояние, включително и от движещи се обекти.

Правени са опити, при които данните без проблем се виждат дори и от автомобил, движещ се с 220 км/ч. Но по принцип четящите камери би трябвало да се поставят в зони с ограничения на скоростта. Ръчни устройства могат да се носят и при проверки от полицаи, граничари, митничари или инспектори от ДАИ.

Внимание: Нови глоби за чуждестранните шофьори в Турция

При установяване на нередности или изтекъл срок за явяване на ГТП, колата ще бъде идентифицирана и собственикът нарушител ще получава глоба от 50 лв. по Закона за движение по пътищата, или принудителна административна мярка “спиране от движение” в случай, че има техническа повреда или отклонения от еконормите за изгорели газове.

Стикерът с чип ще се лепи горе в средата на предното панорамно стъкло, веднага след като са приключили успешно тестовете на автомобила в пункта за ГТП. Новата лепенка ще замени старата, а на шофьорите няма да са дават досегашните талон 1 и талон 2, нито ще се налага той да ги показва при спиране на пътя.

Кога ще изчезнат старите коли в България?

Ново в лепенката ще бъде обозначението с номер за екокатегория (виж стр. 3). В случай, че последният технически преглед е бил направен в друга държава и колата няма стикер, собственикът ще може да мине на преглед по-рано от изтичането на периода, за да получи наш стикер с екокатегория.

Друга промяна в наредбата предвижда специален режим за минаване на ГТП на моторни превозни средства, които се използват с атракционна цел. В случая става дума за всякави велосипеди с електродвигатели или мотопеди и мотори, които се предлагат за разходки, за АТВ-та, триколки, джетове и моторни шейни, давани под наем на туристи, а така също и за влакчета за обиколки в курортните градове.

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • гост
  15.04.2019 14:41
  НЕ НАЯДОХТЕ СЕ БЕ, ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ГЕРБЕРАСТКА!
 • Радиста
  15.04.2019 14:56
  А на оная работа на жените може ли да се постави такъв Ултра висок радио честотен идентификатор, да се вижда колко са навъртяли
 • Иван
  15.04.2019 15:31
  До кога с тези думи: Шок,ужас,брадва и т.н.! Шофьорите ли са проблема на тази държава? Спрете се,народа няма повече сили!
 • Чипосан
  15.04.2019 15:41
  НАЙ ПОСЛЕ ЦАРЯТ УСПЯ---урааа
 • Vazbudeno_hui4e
  15.04.2019 21:25
  Аз ще си чипосам хуя, да следя по колко чекии правя месечно и колко е общото количество сперма и дали има разлика в различните месеци.
 • Иване!
  15.04.2019 22:28
  Изтеглиха заеми и откраднаха парите а откъде да ги връщат като нямаме производство? А така всеки шофьор като плати някоя и друга глоба ще може да си плащаме вноските че и може да останат пари да си купят и някой и друг глас на изборите
 • Ники
  16.04.2019 1:18
  Тези идиоти нямат спиране.
 • hfhf
  16.04.2019 12:06
  Държавните мафиоти няма да ни оставят на мира докато не смъкнат и последната риза от гърба на бедните - и докато не ни накарат да ходим пеш - а те ще се возят в скъпите лимозини - ха да ви е честита демокрацията
 • popo
  27.04.2019 16:34
  Тези защо не си бият по един чип на прегледите като в Италия, САЩ, Англия и Швеция.