Изработиха интелигентен сенник за кола 

  • 18.01.2020 10:50 /
  • 6066 /
  • 1
Изработиха интелигентен сенник за кола 

Съвременните автомобили използват все по-нови технологии, които са предназначени да улеснят шофирането и да го направят по-безопасно. В същото време сенниците на не се променят от десетилетия.

Bosch пое ангажимент да коригира този недостатък - инженерите разработиха прототип на прозрачен адаптивен сенник за автомобили с функция за частично затъмняване.

Кои са сигурните признаци, че е време да се сменя спирачната течност на колата

Основната част на козирката е заета от панел с течни кристали, разделен на сравнително големи шестоъгълни зони. В нормално състояние те са полупрозрачни и ви позволяват да виждате обекти зад себе си, но ако е необходимо, можете да ги направите почти напълно затъмнени. 

Камера, свързана с козирката, проследява позицията на главата на водача, а специален алгоритъм определя позицията на основните части на лицето и съответно затъмнява частта от панела с течни кристали, така че да създава лека сянка върху очите на човека, който шофира.

5 практични съвета за справяне със запотяването на прозорците в колата

Кога ще се появи серийната версия на козирката и кога ще бъде въведена тази технология в автомобилите не се съобщава, но може да се предположи, че Bosch ще финализира системата в обозримо бъдеще и на пазара ще се появят първите автомобили, оборудвани с интелигентни сенници.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • коментар
    05.02.2020 22:14
    Чуйте внимателно : Въздушната възглавница е измислена и са произведени тестови бройки през 1957 г. от един велик българин - АСЕН ЙОРДАНОВ , живеещ в САЩ. След това възглавницата е усъвършенствана многократно и т.н.