Гласят нови големи забрани и наказания за шофьорите!

  • 25.01.2019 11:15 /
  • 13024 /
  • 3
Гласят нови големи забрани и наказания за шофьорите!

Проектът на нов закон за движение по пътищата, публикуван снощи за обществено обсъждане, въвежда понятието „мобилни устройства за комуникация“.

„На водача на пътно превозно средство е забранено да използва мобилни устройства за комуникация по време на управление на превозното средство, освен чрез устройство, позволяващо използването на мобилното средство без участие на ръцете му“, гласи осъвременената разпоредба.

Големи промени в срока за валидността на шофьорските книжки

Според нова забрана „на водача на пътно превозно средство е забранено да използва всякакви други мобилни устройства, отклоняващи вниманието му от управлението на превозното средство“. Така написана, разпоредбата ще обхваща например сърфиране в интернет, скролване във фейсбук и чатове на смартфони и таблети. 

Нов шофьор, взел книжка за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (76 к.с.). А по-мощен автомобил – само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години.

Как правилно да проверим и долеем антифриз през зимата

Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч.

Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, сакнцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало. 

Новият шофьор няма да има право да вози пътници, освен придружителя, в интервала между 22.00 и 6.00 ч.

Промените предвиждат още глобата за шофиране на неизправен автомобил да стане 500 лева. Със 100 лева повече ще бъде санкцията, ако автомобилът се управлява от човек без книжка. 150 лева пък ще плащат заловените да преминават на червено./auto.blitz.bg

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • senseipetz
    25.01.2019 12:07
    простотията е заразна.. май.. по некадърни забрани не съм увал.. ограничения до 76 Конски сили.. ми то и алмерата ми има 95 Коня, макар и със 1.5 литра двигател, кажеорита на голфа като размер.. и не може да се говори спортна кола.. простаци имаме по власта.. какво да се каже..
  • fenixfenixs
    25.01.2019 17:56
    С години карам кола с 68коня и какво от това ,защо трябва да 100 или120 кона къде ще бързаш на майната си
  • Да са ни честити поправките
    27.01.2019 8:27
    Е до това доведоха изцепките на майсторите на волана дето все бързат и другите им пречат