Автомобилите на следващото поколение: 5 удивителни технологии (СНИМКИ)

  • 05.04.2019 9:50 /
  • 10468 /
  • 1
Автомобилите на следващото поколение: 5 удивителни технологии (СНИМКИ)

Автомобилът все повече придобива характеристиките на движещ се компютър, така че не е изненадващо, че в него се появяват функции от битовата електроника. Новите технологии са използвани предимно, за да се гарантира безопасността и комфорта, но за развлеченията също има място във виртуалния свят, който се организира във вътрешността и около колата.

1. Виртуални съвети на предното стъкло

Предното стъкло няма да служи само за защита от валежи и вятър. То вече се превръща в прожекционен екран, а заедно с това и екран с информацията, необходима на водача. Следващата стъпка е интегрирането на допълнената реалност, която се превръща в разширена реалност. Въвеждането на така наречената аугментация в реална перспектива ще позволи на водача веднага да разбере къде и защо е необходимо неговото внимание. Например, размитите силуети на минувачите, които частично са затъмнени от други превозни средства, се показват и очертават в червено на екрана на предното стъкло-монитор и ще бъде трудно да не забележите подсказванията.

Докато чакате в задръстване или на паркинга, водачът ще може да изпраща имейли директно чрез предното стъкло.

 

2. Навигационните икони "пробягват" по пътя

Ще има сливане на компютърна анимация с данните за околната среда. По желание, допълнената реалност вече може да бъде внедрена в новия Mercedes A-Class. На широк екран на централната конзола, системата ще покаже снимките, направени от камерите, а виртуалните стрелки ще покажат посоката на движение.

Уникална технология: Вижте как работят виртуалните огледала на Lexus ES (СНИМКИ/ВИДЕО)

 

3. Виртуалната реалност ще ви помогне с паркирането

Изследователи от Института по оптотроника, системно инженерство и оценка на изображението на в Германия работят над това допълнената реалност да помага в бъдеще за маневрирането. Land Rover вече използва VR, за да улесни офроуд шофирането. Но технологията ще продължи да се развива: с помощта на стерео камери и очила, поставени от водача, колите или камионите ще станат почти прозрачни. Когато паркирате, водачът ще вижда всички препятствия в триизмерно изображение. Неговата реална перспектива ще бъде допълнена от виртуална презентация, която компютърът ще довърши на базата на изображения от камери.

BMW въвежда в колите си нова революционна технология (ВИДЕО)

 

4. Виртуална реалност за автосервизите

В бъдеще VR технологиите също ще играят важна роля и в ежедневието на автосервизите. Ако служителят насочва камерата на своя смартфон или таблет или очила с данни за зоната в моторното отделение, той ще може да вижда истински триизмерни обекти и дори видео на работата на двигателите. От компанията Bosch казват, че в бъдещето това може да улесни ремонтните работи и да спести средно 15% от времето за една операция.

 

5. Audi и Holoride: повече от просто пътуване.

И накрая, пътниците в колата също могат да се пренесат във виртуална реалност. Audi и Mercedes например вече тестват VR очила за пътниците. Оборудвани с такива очила, хората вече можеха да изпитат специално пътуване с Holoride, представено от Audi на електронното шоу CES. Докато колата се движи по пътя, на собственика на очилата му изглежда, че всичко това се случва в космоса. Виртуалният свят е синхронизиран с поведението на колата: водачът натиска газта - космическият кораб ускорява, а съседните автомобили стават други космически кораби.

Експертите прогнозират, че през следващите три години на пазара ще се появят много забавления, благодарение на VR очилата. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Sofia
    08.04.2019 9:29
    Щом не е АЛДИ не ми го хвали...ахаха