А, така! Мазда, Сузуки и Ямаха също послъгвали за вредните емисии и разхода на гориво

  • 09.08.2018 16:35 /
  • 3009 /
  • 0
А, така! Мазда, Сузуки и Ямаха също послъгвали за вредните емисии и разхода на гориво

Разкритията за лъжливите данни на Nissan и Subaru относно резултатите от тестовете на техни автомобили станах повод за държавни проверки на японското правителство. В резултат наяве излязоха и кирливите ризи на Mazda, Suzuki и Yamaha.

Няколко автомобилни производители в Япония бяха разкрити, че по "неправилен и неподходящ начин" са подлагали на тестове свои автомобили за изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата и разхода на гориво. Разкритията са резултат от разследване, поръчано от японското правителство след скандала с Nissan и Subaru, за които се разкри миналата година, че са фалшифицирали тестовете за вредни емисии на своите коли.

Suzuki, Mazda иYamaha са уличени, но степента на измамата при всеки е различна. 

Mazda разпространи изявление, в което обясни, че "данни от тестовете, съдържащи следи от грешки в скоростта, са били открити при 72 случая от 1472 автомобила, тествани при режим JC08".  Системата за тестване на вредните емисии "не е била настроена автоматично да отхвърля резултатите, когато се появи грешка при проследяване на скоростта", докато нивото на допустимо отклонение по време на тестовете е било фиксирано на определено ниво от всеки един инспектор. 

В резултат, твърдят още от компанията, в данните от тестовете на Mazda няма фалшиви данни. Компанията също е предприела мерки във връзка с разкритията, обновявайки своята система за тестове така, че да отхвърля резултатите от тестовете, ако се отчете грешка при проследяването на скоростта, както и е увеличила броя на служителите, които проверяват данните. 

Предстои Suzuki да направи официално изявление по въпроса. При това агенция Ройтерс съобщава, че компанията ще признае за 6400 коли, които не са били правилно подложени на тестове през периода от юни 2012 година до днес. "Много се извинявам и лично ще ръководя усилията, които ще гарантират, че това никога повече няма да се повтори", е казал шефът на Suzuki Тоширо Сузуки. Пори това обаче, отзоваване на автомобили не се предвижда, защото, според компанията, "значителни проблеми" не са били открити. 

В измама също е уличена и Yamaha. Но, според информацията, само 2% от инспекциите на мотоциклетите на марката са били извършени по грешен начин.  

 

 

КОМЕНТИРАЙ