10-те държави с най-лошите шофьори в света

  • 19.01.2020 10:50 /
  • 37458 /
  • 0
10-те държави с най-лошите шофьори в света

Движението в чужда държава е нещото, което може да влуди всеки шофьор. Особено ако страната ви е с ляво пътно движение, а идвате в Япония или в Англия, където има дясно пътно движение. Също така, например, шофьорите, идващи от други континенти може да се озадачат от неудобните и тесни улици на стара Европа с безкраен брой еднопосочни улици и странни кръстовища.

За европейците обаче, например, движението в Америка изглежда главозамайващо, заради многобройните магистрали, пресичащи други големи магистрали с огромен брой платна, както и с многобройни прилежащи платна.

Ако сте дошли в друга държава, то тогава трябва да бъде особено внимателни при шофиране, отколкото във вашата страна.  Например в много страни пешеходците имат много привилегии и затова всички автомобили трябва да се съобразяват с тях. В много страни сте задължени да отстъпите на пешеходеца, дори ако няма съответна табела и маркировка "зебра" на магистралата. В някои градове по света добитъкът може да навлезе на пътя по всяко време.

Също така имайте предвид, че не всяка държава е съсредоточена особено върху пътните знаци. Например в Ливан пътните знаци не се виждат много по пътя, тъй като стилът и дизайнът приличат повече на информационни съобщения. В резултат на това шофьор, идващ от друга държава, може лесно да ги пропусне.

Освен това, внимавайте при кръговото движение, при което правото на преминаване с приоритет в различните страни може да бъде различно. Тоест, в една държава може да има правило, което задължава шофьорите да се приближават до кръгово кръстовище, за да отстъпят на тези, които се движат в кръг, а в други страни това правило може да е обратното.

Когато планирате пътуването си в чужбина, където определено ще пътувате с кола, трябва да знаете страните, в които трябва да сте изключително внимателни по пътищата.

Световната здравна организация (СЗО) събира статистически данни за всички неща, свързани с благосъстоянието на страните. Включително световната статистика на пътнотранспортните произшествия и смъртните случаи. За всяка страна СЗО в крайна сметка изчислява броя на загиналите при катастрофи по пътищата на 100 000 население за годишен период. Например през последните години в Обединеното кралство умират средно 4 души на 100 000 души годишно. В Съединените щати процентът е по-висок от 11 души на 100 000.

Но има държави, в които това съотношение е огромно. Тук ще видите ТОП 10 държави с най-опасните и най-лошите шофьори, които често не спазват правилата за движение и стават причина за чести тежки аварии.

10) Чад (Африка): 29.7
Чад е сравнително малка африканска страна с население от малко над 11 000 000. В тази страна населението говори френски, арабски и много други езици. Тук също живее най-голям брой хора с различни вероизповедания. Ето защо често в тази страна хората не се разбират помежду си, особено на пътя . Пътната мрежа на африканската страна не е голяма. В Чад има 40 000 км пътища, което не е много по световните стандарти.

Но въпреки това Чад има най-високата смъртност по пътищата. Най-вероятно заради това малко повече от 50 процента от хората са под 14-годишна възраст в тази страна. Статистиката сочи, че хората в тази страна не доживяват до старост. И честа причина за смъртта са злополуките . Това е много бедна страна и затова качеството на пътната инфраструктура е критично ниско.

Избрани красавици от Беларус позираха за нов секси автокалендар (СНИМКИ)

9) Оман: 30.4
Тази крайбрежна държава в Арабско море се намира непосредствено под Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Страната се управлява от султана. Площта на страната е малко по-малък от района на Москва, Московска област и Тверска област. В северната част на страната е планински район, по-близо на юг е пустинен район.

Повечето пътища са неоправени. Може би голям брой тежки произшествия са свързани с пясъчни и прашни бури. Или защото страната има непропорционално високо съотношение на мъжете и жените във всички възрастови групи.

Почти 43% от населението е на възраст между 25 и 54 години. Съотношението мъже към жени е 1,4. В резултат по някаква причина Оман има огромен процент на смъртност по пътищата на страната.

8) Гвинея-Бисау: 31.2
Тази страна граничи със Сенегал и Гвинея. Тази западноафриканска страна се намира в западната част на Атлантическия океан. Гвинея-Бисау има население 1700 000 души. Но въпреки малкото население на африканската държава, тази страна има голям процент на аварии по пътищата.

Обичайната картина на пътя е демонстрация на разгневени шофьори, които крещят един на друг на португалски език. Агресивното шофиране без правила не е рядкост тук. 1 процент от населението са европейци. 99 процента от населението е африканско. 7 процента от населението е на 55 или повече години.

Това вероятно обяснява огромния брой тежки произшествия, тъй като очевидно повечето шофьори по пътищата са млади.

Всъщност според световната статистика младите хора са по-склонни да попаднат в пътнотранспортни произшествия. Особено когато вземете предвид 19 процента от населението в Гвинея-Бисау са мъже и жени, чиято възраст е само 19 години.

7) Ирак: 31.5
Подобно на много други страни в нашия списък, Ирак има малко население от хора над 55 години - едва 6,4 процента. Разбира се, не е официално доказано, че по-младото население на страната допринася за голям брой произшествия. Но във всички страни ясно се проследява връзката на възрастовата демография на населението с пътните инциденти .

Колкото по-малко са възрастните хора в страната, толкова по-голям е броят на загиналите при пътнотранспортни произшествия на 100 000 население.

6) Нигерия: 33.7
Това е най-гъсто населената африканска държава в света. 6,1 процента от населението е над 55 години. Нигерия има малко възрастно население поради факта, че средната продължителност на живота е 52 години. Средната национална възраст на цялото население на страната е 18,2 години.

Причините, поради които тази страна има ниска продължителност на живота, са високата степен на инциденти по пътищата на страната и, разбира се, високата смъртност от СПИН. Особено в ранна детска възраст, което също е свързано със СПИН. Освен това хората често умират от насилствени действия и поради лоша медицинска грижа за населението. В резултат на това в тази страна има големи рискове от заразяване с инфекциозни заболявания.

Но нигерийските пътища не са единственото място, където хората трябва да внимават. Опасно е и край бреговете, където действат морски пирати.

Mercedes-Benz SLS AMG бе захвърлен под открито небе СНИМКИ

5) Иран: 34.1
Иран има географски сходства със съседния Ирак. В Иран средната възраст на населението е 28 години. Само 10 процента от хората в страната са над 55 години. Между другото, това показва, че връзката между възрастта и смъртните случаи вследствие на пътнотранспортни произшествия не е единственият фактор за високия процент на злополуките в страната поради младото население.

Въпреки това, Иран е на 5-то място в света по брой на загинали при пътнотранспортни произшествия. Но, за съжаление, експертите не могат да посочат точната причина за това. Не може еднозначно да се каже, че това се дължи на културата на населението, тяхното образование или лоша регулация на трафика. Най-вероятно причината не е една.

4) Венецуела: 37.2
Причината за високата смъртност по пътищата на Венецуела най-вероятно се състои в това, че хората карат основно стари автомобили. Факт е, че при топъл и мек климат автомобилите, като правило, имат по-дълъг експлоатационен живот. Това е видно дори и у нас.

Но старите автомобили със сигурност се нуждаят от нови части, които не се предлагат за закупуване в тази страна. В резултат на това населението е принудено да ремонтира със стари повредени автомобилни части. В резултат на това техническата неизправност на превозните средства става честа причина за произшествия. В резултат Венецуела е една от най-опасните страни в света.

3) Тайланд: 38.1
Тази страна е известна с тропическия си климат и няколко планински райони с диви животни. По пътищата на Тайланд често се случват големи аварии с голям брой жертви.

Типичен пример е катастрофа с камиони през 2014 г. При пътнотранспортно произшествие загинаха 15 души, а 30 бяха ранени. Причината за произшествието е старият автобус, спирачките на който са отказали. Освен това стандартите за безопасност по пътищата на страната не са високи. Освен това, хората в Тайланд имат ниска култура на безопасност по пътищата.

2) Доминиканска република: 41.7
Според статистиката за Доминиканската република правилата на пътя в тази страна също практически не се спазват от никого. На практика няма червена светлина за населението на Доминиканската република. Освен това шофьорите в тази страна никога не спазват реда за приоритетно преминаване на превозното средство.

Така че, когато завиете някъде, бъдете готови, че на половината път ще бъдете засечени от друг автомобил или такъв ще ви изпревари в насрещната лента на завоя. Най-големият брой произшествия в тази страна е свързан със страничен удар. Причината е, че никой не спазва правилата за движение при кръстовищата. Ето защо тази страна е на второ място в света по брой на смъртните случаи по пътищата.

1) Ниуе: 68.3
Тази островна държава се намира в Южния Тихи океан, на 2400 км от Нова Зеландия. Ниуе е разположен вътре в триъгълника, образуван от островите Кук, Тонга и Самоа.

Ниуе има население от едва 1200 души. При такова население полинезийска държава не може да си позволи да губи хора при пътни инциденти. Освен това в страната има отрицателен прираст на населението. Например от 2010 г. до 2014 г. населението на страната намалява с 200 души. Основната причина са произшествията със сериозни последици. И това се случва предвид факта, че тази малка страна има само 64 километра пътища, които минават по бреговата ивица.

Изненадващо е и че, освен малък брой пътища, страната всъщност няма транспорт. Той се състои от няколко стари автобуса, мотоциклети и велосипеди. В резултат тази страна се нарежда на първо място в света по брой на смъртните случаи спрямо цялото население на държавата.

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ