Това е пътят на смъртта, който може да разтрепери от уплаха всеки шофьор ВИДЕО

  • 10.03.2023 12:50 /
  • 4041 /
  • 1
Това е пътят на смъртта, който може да разтрепери от уплаха всеки шофьор ВИДЕО

Ако искате да изпитате истински прилив на адреналин и да се почувствате като въжеиграч, балансиращ върху въже, опънато над пропаст, тогава добре дошли на едно от най-опасните пътища в света - пътят на смъртта, който се намира в боливийската провинция Юнгас.

На пътя, тесен като планинска пътека, две коли не винаги могат да се разминат. И когато колелата на колите започнат да висят над бездната, всеки шофьор и пътник разбира, че шофирането по този път може да му струва живота.

История на пътя

Пътят Юнгас свързва столицата на Боливия, град Ла Пас, с най-близкото населено място Коройко. През 1930 г. е взето решението да се построи път тук.

По изграждането му са работили предимно затворници, осъдени за тежки престъпления. Колко хора са загинали по време на строителството, не е известно със сигурност, но според народните легенди духовете на мъртвите все още пречат на движението по пътя.

Нещата се усложняват още повече поради факта, че практически няма асфалт по цялата дължина и водачът трябва да се движи през глинени участъци, в които колата всеки момент може да се плъзне в бездната.

Представете си, че се опитвате да преминете маршрут с дължина 70 км.

При нормални условия пътуването ще отнеме около час. Сега умножете дължината на пътя по височината, на която се намира, която е около 3000 метра над морското равнище, добавете тук средната дълбочина на пропастта, която е около 600 метра, и добавете средната ширина на пътя, която е 3,2 метра.

Съботна подборка от зрелищни ВИДЕА: Електромобил извади 17-тонен камион, закъсал в калта

На такъв "път на смъртта" не винаги има място за два автомобила, така че трябва постоянно да спирате и да се договаряте кой ще мине първи. Тъй като местните имат горещ нрав, често се стига до използването на оръжие.

Черна статистика 

Пътят от Ла Пас до Коройко може само номинално да се нарече път. По време на пътуването трудни метеорологични условия очакват шофьорите под формата на гъста мъгла и сняг.

Към тези "радости" се добавят тежки свлачища, прекъсващи и без това неблагоприятното покритие, както и каменопади.

Така през 1975 г. свлачище удря колона от 5 коли. Малък брой късметлии успяват да оцелеят при този инцидент.

Пътят на "смъртта" Юнгас е известен с факта, че всяка година около 25 автомобила падат в пропастта тук, отнемайки много човешки животи. Най-известният инцидент, който се случва на пътя е от лятото на 1983 г., когато автобус със стотина души пада в дефилето. А през зимата на 1999 г. израелски миниван с осем пътници пада в бездната.

Особености на движението по пътя Юнгас

Пътят се намира в няколко климатични зони, което допълнително затруднява движението по него. Отначало, когато шофьорът кара колата по платото в Андите, го очакват обилни снеговалежи с поривисти ветрове, които се стремят да "издухат" машината от трасето.

Електропикапът Tesla Cybertruck предизвика недоумение със своите офроуд качества ВИДЕО

След това колата навлиза в част от пътя, която минава през влажните и топли гори на Амазонка. Променящият се климат води със себе си мъгли, с нулева видимост. И ако не сте ясновидец, тогава най-доброто нещо, което можете да направите в тези условия, е да спрете и да изчакате благоприятно време.

Туристически пътеки по пътя на смъртта

Да, да, този маршрут има своите почитатели. По принцип това са колоездачи, които изпробват себе си по най-трудните планински маршрути. Тези чудаци за собствено удоволствие се опитват да преодолеят най-опасния маршрут на земята, спускайки се по пътя на смъртта на велосипед. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Пешо
    14.03.2023 14:44
    Ами то това не е път. Те имат ли някакви изисквания за път или всичко, което прилича на път е път за тях !?