Съботна подборка от зрелищни ВИДЕА: Какво се случва със спортна кола след удар с 209 км/ч

  • 14.05.2022 10:50 /
  • 1575 /
  • 0
Съботна подборка от зрелищни ВИДЕА: Какво се случва със спортна кола след удар с 209 км/ч

За да направим почивните ви дни още по-приятни, всяка събота ще публикуваме няколко интересни видеоклипа, които са попаднали в полезрението на АВТО БЛИЦ през изминаващата седмица.

Преди да бъде одобрен състезателен автомобил от ново поколение, експертите по безопасност на NASCAR проверяват неговата безопасност. Лабораторните методи и компютърните симулации дават добри резултати. Но когато става въпрос за живота и здравето на даден пилот, NASCAR иска да бъде 100% сигурна.

Ето защо те са намерили начин да възпроизведат типичен инцидент на пистата. При скорост 130 мили/ч (209 км/ч) спортен автомобил се блъска в стоманена ограда под ъгъл от 24 градуса.

Стандартен манекен за краш тестове, покрит със сензори, е поставен зад волана, а автомобилът е управляван от роботи на AB Dynamics.

Управлението се контролира от робот SR60, педалите се управляват от CBAR600, а предавките се превключват от специален робот Gearshift. Експериментът е проведен на пистата Talladega Superspeedway в Алабама, САЩ.

Роботите са се справили прекрасно с поставената задача. Автомобилът се удря в предпазната ограда със скорост 130,015 мили/ч (209,238 км/ч) и само с един градус се отклонява от предвидения ъгъл.

Управляващият директор на отдела за инженерна безопасност на NASCAR Джон Паталак е заявил, че реалният краш тест е потвърдил резултатите, получени в лабораторията. В същото време експертите са получили важни данни, които не са достъпни за изкуствените симулации.

Спукана гума предизвиква верижна реакция на пътя в Абу Даби

Съботна подборка от зрелищни ВИДЕА: Диво полицейско преследване след кражба на кола

Инцидент след задвижване назад

Майсторски клас по пресичане на пътища във Виетнам

Съботна подборка от зрелищни ВИДЕА: Вижте как работи новото устройство за залавяне на нарушители

Мигновена карма: Дрифтър бе хванат случайно от пътни полицаи

/auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ