Kaĸвo дa ce cмeни вeднaгa cлeд пoĸyпĸa нa yпoтpeбявaн aвтoмoбил

 • 31.12.2022 16:30 /
 • 83404 /
 • 6
Kaĸвo дa ce cмeни вeднaгa cлeд пoĸyпĸa нa yпoтpeбявaн aвтoмoбил

Повечето собственици на автомобили мечтаят за нова кола, която няма никакви недостатъци. Перфектен салон, без драскотини и ожулвания, безупречна техническо състояние и стабилна работа на двигателя.

Но като се имат предвид сегашните цени, закупуването на чисто нов автомобил се превръща в напразна мечта за повечето хора.

Най-добрият и най-важното печеливш вариант е да изберете подходяща марка и съответно модел на вторичния пазар. Но е наложително след покупката незабавно да посетите лицензиран сервизен център и да извършите редица процедури.

А какво да се смени веднага след покупка на употребяван автомобил, разказваме в следващите редове.

Масло в двигателя и скоростната кутия

Дори ако предишният собственик, когато продава кола, казва, че тази процедура е извършена съвсем наскоро, не трябва искрено да вярвате на думите му. Възможно е човек да каже това само за да получи парите възможно най-изгодно и бързо.

Трябва да разберете, че е невъзможно да се определи предписанието за смяна на маслото. Дори висококачествените масла понякога потъмняват след изминаване на 1000 километра, така че цвета определено не може да бъде аргумент.

По-добре е да играете на сигурно и да смените маслото - не само моторното, но и трансмисионното. Струва си разхода - така ще бъде по-надеждно и няма да се безпокоите за експлоатационното състояние на автомобила.

Антифриз

С течение на времето дори най-висококачествената и най-скъпа охлаждаща течност губи свойствата си. Ето защо, ако антифризът не е бил сменен дълго време, последствията за автомобила могат да бъдат много неприятни. Например в охладителната система могат да се появят "язви" от корозия.

И когато използвате колата, двигателят може да прегрее и помпата да задръсти. Ето защо, след закупуване на употребявана кола, си струва да смените антифриза възможно най-скоро.

Спирачна течност

Спирачната течност отговаря за нормалната работа на спирачната система и също има определен времеви ресурс. Само най-отговорните собственици на автомобили сменят спирачната течност. Не разчитайте на късмет. По-добре е да актуализирате този консуматив веднага след покупката.

При шофиране в спирачната течност навлиза въздух - това сериозно влияе върху силата на компресия на течността и намалява точката на кипене.

Ако в консуматива попаднат въздушни мехурчета, тогава ефективността на цялата система рязко намалява. Следователно смяната на течността също гарантира успешно спиране във всяка ситуация.

Всички филтри

Заедно с маслата си струва да смените всички филтри, които са в колата. На първо място, струва си да смените филтрите за въздух, масло и гориво. Няма да е излишно да смените и този за вентилацията и климатика в кабината - особено ако в колата има миризми.

Ангренажен ремък или верига

Един от ключовите компоненти на всеки двигател е ангренажният ремък или съответно ангренажната верига.

След закупуване на употребяван автомобил първо проверете състоянието на тази част. Ако се покаже, че експлоатационният живот е много дълъг, по-добре е да не рискувате и да смените ремъка/веригата с нов. Тъй като скъсаният или разтегнат ремък или верига може да доведе до огънати клапани и скъпи ремонти на двигателя, след като ви остави на пътя в най-неочаквания момент.

Свещи

Определено не си струва да спестявате като да отказвате да смените свещите. Ако имате някакви съмнения относно скорошната подмяна на свещи, по-добре е да ги смените заедно с останалите консумативи. Резултатът от процедурата ще бъде видим веднага. Двигателят ще стартира по-добре, разходът на гориво ще намалее и динамиката на автомобила ще се подобри значително.

Спирачни накладки

Друг консуматив, чийто ресурс бързо изтича, са спирачните накладки. В зависимост от производителя те могат да обслужват 10 000, 20 000 и 40 000 километра. За да не поемате рискове особено през студения сезон, по-добре е да смените старите накладки на четирите колела накуп. Те са сравнително евтини, така че е напълно оправдано да похарчите пари за такава процедура и да започнете да използвате новата си придобивка спокоен.

Акумулаторна батерия

Много често се пускат за продажба употребявани автомобили с изтощени акумулатори. Ако не искате внезапно да разберете един хубав мразовит ден, че двигателят няма да запали и ще трябва да се чудите как да стигнете целта на важно пътуване, сменете батерията с нова. Също така няма да е излишно да проверите всички връзки и предпазители за възможно окисляване.

Когато мислите за смяна на батерии, не забравяйте, че средният им живот на масовите акумулатори обикновено е около 4-5 години.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Трошка
  01.01.2023 17:00
  Не винаги е наложително всичко това да се сменя веднага.
 • Бате Иво
  01.01.2023 17:12
  Ако е внос от Италия задължително ангренаж и масло в двигателя Що да сменяш накладки ако са добре За масло в скоростната кутия за автоматиците да ама в нормална защо Дай и в главното предаваме да го сменим
 • Никола
  02.01.2023 13:29
  Тичаш до банката за нов кредити сменяш наред
 • СПИРО
  02.01.2023 14:50
  Също така трябва да се сменят всички ключалки в колата, крушките на всички фарове, амортисьорите, гумите, джантите и резервоара на колата.
 • КочоПаламарката
  02.01.2023 15:41
  Аз пък напук на всички съвети на авто- специалисти взех,че смених смених първо жената и не съжалявам.
 • Kovachev
  02.01.2023 17:17
  И накрая ако не ви хареса това което сте сменили,всичко това изброените,сменете и колата..ГЛУПОСТИИИ.