Volvo XC40 – изборът на интелигентна Европа (тест-драйв)

  • 08.08.2018 8:33 /
  • 1195 /
  • 0
Volvo XC40 – изборът на интелигентна Европа (тест-драйв)

В света на автомобилите най-престижното отличие е победата в ежегодния конкурс Car of the Year, който се провежда в Европа от 1964 г. Тази година призът „Кола на годината” в Европа спечели новото Volvo XC40, като за първи път в историята на конкурса модел на шведската марка е удостоен с наградата.

В журито на конкурса понастоящем участват 60 автомобилни журналисти от цяла Европа, като само трима са от Швеция. Освен това, от старта на продажбите през април до момента, над 80 000 клиенти са поръчали новото XC40 в дилърската мрежа на марката, което е поредното доказателство, че първият компактен SUV на Volvo е безспорният избор на интелигентна Европа. 

Новото Volvo XC40 не крие роднинската си връзка с по-големите високопроходими модели ХС60 и ХС90, но не е умалено копие на нито един от тях, а има собствена идентичност на екстериора. В предната част правят впечатление новата радиаторна решетка, комбинирана с изцяло светодиодни фарове, украсени с Т-образни дневни светлини. В профила на модела преобладават правите линии и геометрични форми, които го правят да изглежда свежо и авангардно. Долната част на купето е покрита със защитни пластмасови панели, надвесите са къси, а пътният просвет е 21 см. В задната част изпъкват широките триъгълни колони, а в тях са L-образните светлини. Новото Volvo XC40 се отличава с авангардни цветове и контрастни съчетания на каросерията с цвета на покрива, който завършва с масивен спойлер. Джантите стандартно са 18-инчови, а като опция се предлагат колела с диаметър от 19 до 21 инча.  

В салона на новото Volvo ХС40 всичко е лесно и удобно за ежедневна употреба. Пред водача се намира компактен волан, облицован с качествена кожа, а зад него е 12,3-инчовият цифров дисплей на инструменталния панел с променлива конфигурация. Най-важните данни се проектират на предното стъкло, точно пред погледа на водача. Централният панел е леко обърнат към него, като основна част заема големия 9-инчов сензорен дисплей във вид на таблет на мултимедийната система Sensus. Екранът осигурява бърз и лесен достъп на шофьора до множество приложения и услуги, както и интеграция с Android и iPhone. Аудиосистемата Harman/Kardоn изумява с високото качество на звука, доставено през 13 високоговорителя и въздушно вентилиран субуфер. На централния тунел се намира компактният кристален селектор на трансмисията.  

КОМЕНТИРАЙ