Топ 5 на най-надеждните автомобили, според всичките класации

  • 23.10.2019 9:00 /
  • 27257 /
  • 0
Топ 5 на най-надеждните автомобили, според всичките класации

Всеки си има рейтинг за надеждност, базиран на личен опит, разкази на роднини, приятели, прочетени материали и видяното в мрежата. 

Някой е убеден, че най-надеждните коли са японските, друг твърди, че "японките", напротив, са сдали позициите си и в момента "корейците са върха", а на тях им се смеят "експертите", които смятат, че най-добрите коли са правени от "немците". 

Така, всеки, след малко размисъл, е готов да назове "най-надеждната марка". А, ако се понапрегне още малко, може да каже и някой модел. 

Но всичко това си остава само лично мнение. 

По-авторитетното мнение са застрахователните компании и статистическите агенции, големите автомобилни издания, изучаващи надеждността на колите според свои собствени методики и редовно публикуващи отчети във вид на рейтинг. 

Най-популярните са  - TÜV Report; DEKRA Used Car Report; ADAC Car Reliability Ratings; Warranty Direct Reliability Index. Top-100 UK Cars; Consumer Reports: 10 Most Reliable Cars; Consumer Reports: 30 Best Used Cars; J.D. Power and Associates Dependability Study... Това са британски, американски и германски източници. 

Авторите на рейтингите не само се допитват до собствениците на автомобили с различна година на производство, но и анализират кампаниите по изтегляне от пазара, сервизната история на всяка кола. 

Например, германската асоциация на за технически надзор (TUV) година след година събира данни от десет милиона автомобила, като всяка кола се оценява по стотина параметра. 

Друга германска агенция за инспекция на автомобили (DEKRA) ползва извадка в път и половина по-голяма. В автомобилния клуб на ADAC членуват 18 милиона души от най-различни страни в Европа. 

Това е огромен масив от данни, който позволява да се установи, освен всичко останало, броят на повредите при колите. 

За някои съставянето на такива рейтинги е твърде мащабна и скъпа инициатива. Понякога се налага да се съпоставят достъпни класации, като се изключват моделите, които не се продават на съответния пазар. 

Също така трябва да се отчетат разликите в американските, европейските и азиатските варианти на модела, за да може, в крайна сметка, да се говори за ниво на надеждност, независимо от мястото на производство и пазара. 

Затова ще припомним думите на Уинстън Чърчил за трите вида лъжа (лъжата, наглата лъжа и статистиката). 

Затова полученият рейтинг не носи не само информационен, но и развлекателен характер. 

Надеждността е свойството на обекта да запази по време на установяването на пределните значения на всичките си параметри, характеризиращи се със способността да изпълняват изискваните функции в зададените режими и условия на употреба, техническо обслужване, съхранение и транспортиране.   

5-о и 4-то място. Honda CR-V и Toyota RAV4 

Японските кросоувъри са най-добрият отговор на "форумните експерти", уверяващи, че "японките вече не са това, което бяха". Вечните конкуренти Honda CR-V и Toyota RAV4 неизменно заемат добри места в класациите по надеждност - обикновено не са лидери, а някъде по средата. 

Например, в най-новия рейтинг на TUV Honda CR-V се нарежда на 21-во място с 4% повреди на 43 000 километра. Докато Toyota RAV4 има точно същия процент на повреди, но при 35 000 километра, и кросоувърът се намира на 23-о място.

В британската класация Top 100 UK Cars и двата модела се намират по средата, но там Honda CR-V е по-надеждна от Toyota RAV4.

 

Honda CR-V

А в рейтинга на What Car? в класа SUV тези конкурент, напротив, са лидери, но са си сменили местата. На първо място е RAV4 c 99,5% надеждност, на второ - бензиновият CR-V 2012–2018 година с 98,7%.

Във всеки случай и единият, и другият са достойни за внимание в качеството на кандидат за покупка. 

За да не се разочаровате, все пак, от всевъзможните рейтинги, не бъдете скрънза и направете обстойна диагностика на автомобила, преди да го платите. 

Toyota RAV4

3-о място. Audi Q3 

В рейтинга на TUV кросовурът Audi заема петата позиция с удивително нисък процент на повреди - 2.9% на 44 000 километра. Миналата година моделът Q3 бе номер едно в класацията на J.D.Power and Associates в класа компактни премиум кросоувъри.

Това прави Q3 привлекателен за покупка. Добри позиции Audi Q3 заема в и класацията на What Car? - трето място в класа семеен SUV.

Но тук трябва да се направи уточнение: става дума за автомобили с бензинови двигатели. 

Вариантът с дизеловия двигател се оказа едва на 15-о място.

Audi Q3

 

2-ро място. Lexus GX 

Дълголетникът в класациите за надеждност - средноразмерният премиум всъдеход Lexus GX, "братът" на Toyota Land Cruiser Prado с бензинов V8.

Той е наричан лидер от J.D. Power and Associates, и Consumer Reports, като се отбелязва, че той видимо изпреварва своите конкуренти. 

А и самата марка е лидер в американските класации за надеждност девет години подред. 

Всъщност, в актуалната класация на J.D. Power въпросният автомобил е следван от Porsche. А в същия клас след GX се нарежда RX. Друг Lexus, ES, лидира сред компактните премиум автомобили.

Lexus GX

1-е место. Porsche 911

В класацията на TUV германският спортен автомобил заема първото място с 2,5% повреди при среден пробег от 26  000 километра.

Да, не е много за три години. Но, първо, малцина са онези, дори в Германия, които карат Porsche ежедневно, а второ, 911-е купуван, очевидно, не за "селскостопанската работа", при които пробегът и натоварването може спокойно да се умножат по три.  

Това, което е много важно: 911 заема първото място по надеждност редица години наред. 

Още по-важно е това, че този модел лидира в класациите и сред най-възрастните коли: от 4 до 5 г., от 6 до 7 г., от 8 до 9 г., от 10 до 11 г.

Така, че, ако някога някак си успеете да спестите за такова Порше, купувайте, дори и да е "нов внос" на 10 години. 

Освен това, собствениците на този модел на практика никога не икономисват за техническо обслужване, което също влияе положително на рейтинга за надеждност. 

Porsche 911

При това в класацията Top 100 на UK Cars Porsche 911 997 си е заслужило ниска оценка заради цената на ремонтите, която, както смятат британците, влияе върху възприятието на автомобила в качеството му на надежден.

Дори, често повреждащ се, но с евтин ремонт автомобил, може да се окаже достатъчно надежден, тоест дълго запазващ своето свойство, от които главното е способността да се шофира. 

КОМЕНТИРАЙ