Първият сериен електромобил на Audi - e-tron: камери вместо огледала, но не за всички, 408 конски сили, но само за минута (СНИМКИ/ВИДЕО)

  • 18.09.2018 20:24 /
  • 1682 /
  • 0
Първият сериен електромобил на Audi - e-tron: камери вместо огледала, но не за всички, 408 конски сили, но само за минута (СНИМКИ/ВИДЕО)

В Сан Франциско се състоя световната премиера на серийния електрически "паркетник" на Audi. Обявени бяха и цените за Европа и САЩ. 

Външният вид на електрическия кросоувър на Audi e-tron е изпълнен по мотивите на едноименния концептуален автомобил, дебютирал преди три години. Серийният "паркетник" е изграден на батата на платформата MLB Evo с предно двураменно окачване и задно многоточково окачване, което е заложено и в основата, например, на Audi Q8. Дължината на e-tron е 4091 мм (с 98 мм по-малко от Q8), ширината е 1935 мм (-60 мм в сравнение с "осмицата", височината – 1616 мм (-89 мм), колесната база – 2928 мм (-67 мм).

Впрочем, електрическият кросоувър на Audi все пак е по-голям от представения преди няколко седмици "зелен" Mercedes-Benz EQC(4761/1884/1624 мм, колесна база – 2873 мм). Коефициентът на аеродинамичното съпротивление на e-tron – 0,28 против 0,34 при Audi Q8 (Мерцедес засега не е разкрил този показател).

Интериорът е оформен в стила на останалите последни модели на марката - дигитални прибори, два тъчскрийна на централната конзола. Сред особеностите са селекторът на трансмисията и ЛЕД-лентата, разположена на предния панел - това е индикаторът за зареждането.  Минималният обем на багажника на e-tron е 605 литра (при EQC е 500 литра), плюс още един отсек, под предния капак, както при Jaguar I-Pace и Tesla Model X.     

Като опция за Audi e-tron предлага и камери за задно виждане место огледала - в този случай в салона се появяват още два сензорни екрана, те внимателно са вграден в обшивката на вратите. За камерите са предвидени три режима: шосе, завой и паркиране. Те ще могат да се управляват чрез мултимедийната система MMI. Трябва да се отбележи, че камерите за задно виждане, които могат да заменят съответните огледала, ще бъдат достъпни само в страните, в които те са разрешени от закона. В момента те са легални само в Япония. Всъщност, Audi позиционира своя нов кросоувър като първия в света сериен автомобил с виртуални огледала, но в Lexus не са съгласни с това изявление: седанът им ES от последното поколение също разполага с въпросните камери. Колата на Lexus ще бъде пусната в продажба в Япония в края на октомври, а кога ще започне продажбата на e-tron, все още не е ясно.   

Кросоувърът на Audi засега е представен само във версията e-tron 55 quattro. В тази си модификация "паркетникът" е снабден с два асинхронни електрически двигателя (по един на всяка ос), като общата им мощност е 408 конски сили и 660 Нм. Но пика на силата си електрическият кросоувър реализира не повече от минута, след което мощността пада до 360 конски сили и 561 Нм. При движение със средна скорост работи моторът, разположен на задната ос - това е направено с цел икономия. 

Резултат с изображение за audi e-tron interior

При пика на мощността кросоувърът ускорява от 0 до 100 километра в час за по-малко от 6 секунди - точният показател все още не е разкрит от Audi, но e известно, че до 97 километра електрическата кола ускорява за 5,5 секунди. Максималната скорост е ограничена до 200 километра в час. Mercedes-Benz EQC също идва с два електрически двигателя и също с мощност 408 конски сили, максималният въртяш момент на "мерцедеса" е 765 Нм, а до 100 км/ч EQC ускорява за 5,1 секунди. 

Audi e-tron е окомплектован с литиевойонна батерия с 95 кВт*ч (у EQC – 80 кВт*ч), тя е разположена под пода на салона, теглото ѝ е 700 килограма. За зареждане до 80% на бърз терминал ще е необходим около половин час. Заявеният пробег с едно зареждане е около 400 километра по методиката WLTP (при EQC – 450 км, но Mercedes поради някаква причина са смятали въз основа на остарелия цикъл NEDC). 

Също така e-tron получил и пневматично окачване, променящо просвета в диапазон от 76 милиметра: в режима offroad каросерията се надига с 36 милиметра, а ако кросоувърът е заседнал, то за кратко време каросерията може да се надигне с още 15 милиметра: при движение със скорост от над 120 километра в час каросерията се спуска с 26 милиметра. 

Също в арсенала на новата кола има специална система за рекуперация на енергия, гарантираща до 30% запас на хода, система за избор на режим на движение, адаптивен крузконтрол, система за асистиране на шофьора при заден ход.

Производството на кросоувъра вече е започнало, той ще се сглобява в Белгия. При европейските дилъри Audi e-tron трябва да пристигне до края на текущата година, в САЩ колата ще се появи чак през 2019 година. В Германия базовият модел ще струва 79 000 евро. В САЩ цената ще е 74 000 долара.  

 

КОМЕНТИРАЙ