Прототипът на новата "напомпана" Skoda Rapid се оказа бесен хибрид (СНИМКИ)

  • 27.09.2018 13:46 /
  • 1257 /
  • 0
Прототипът на новата "напомпана" Skoda Rapid се оказа бесен хибрид (СНИМКИ)

В Париж компанията Skoda ще представи визията си за автомобилите RS във вида на Skoda Vision RS с хибриден двигател. По-късно на базата на концептуалната кола ще бъде построена Skoda Rapid Spaceback.

В Skoda са решили да направят Vision RS показателно екологичен. Всъщност, това е първата задача пред новия главен дизайнер на компанията Оливер Стефани (Йозеф Кабан, който се опитваше да певърне моделите на Skoda ту в Audi, ту в Mercedes-Benz, отиде при BMW няколко месеца след премиерата на обновената Октавия). Вероятно, когато работата стигне до серийния модел, а това, най-вероятно ще бъде Skoda Rapid Spaceback RS, много от необичайните детайли ще изчезнат.  

Например, при създаването на концепта са използвани материали с растителен произход, карбон от преработена полиестерна нишка, а под капака е монтиран хибриден двигател.  

Хибридният двигател на концепта Vision RS ще се състои от 1.5-литров бензинов мотор TSI с мощност 150 конски сили и електродвигател с мощност от 102 конски сили. Сумарната мощност на двата агрегата ще бъде 245 конски сили, което ще позволява на автомобила да ускорява от 0 до 100 километра за 7.1 секунди, а от 80 до 120 километра за 8.9 секунди. При това в атмосферата ще бъдат изхвърляни само 33 грама CO2 на километър. 

Хибридната силова установка е снабдена с литиево-йонна батерия с мощност 13 кВт/ч, която ще може да се зарежда от обикновената електропреносна мрежа. При използването на двуфазна станция за зареждане, времето за пълното зареждане на батерията ще бъде 2.5 часа. Капацитетът на акумулатора ще стига за изминаването на до 70 километра само на ток.  

Концептът Skoda Vision RS, който ще бъде показан в рамките на автомобилното изложение в Париж след няколко дни, ще бъде боядисан в специален нюанс на бялото със син оттенък. Боята е създадена на базата на органични материали и, по думите на разработчиците, е способна да отразява топлината, запазвайки прохладата в салона.  

Бялата каросерия на концепта Skoda Vision RS ще бъде украсен от елементи и декоративни вложки от черен карбон: решетката на радиатора, предният и заден спойлер, страничните огледала за задно виждане и праговете. Карбон ще има също по възудхозаборниците и въздуховодите.  

Седалките на Skoda Vision RS ще са обшити с алкантара, ще имат и карбонови вложки. На задните седалки ще има малък флаг на Чехия, който ще се появи там не просто ей така, а в чест на 100-тната годишнина от основаването на Чехословакия. В краката на шофьора и пътника до него няма да лежат обикновени стелки, а такива, които са сплетени от листата на ананасово дърво, чиито рисунки ще следват нишките на карбона. Специално внимание заслужава и воланът, който ще има червен пръстен както при състезателните коли и специална текстура на повърхността. Материалът, от който ще е направен воланът, също ще се използва при оформянето на салона на концепта и задължително ще се появи в бъдещите модели на марката. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ