McLaren Elva струва 1.8 милиона долара и е единствена по рода си

  • 19.11.2019 8:50 /
  • 1841 /
  • 0
McLaren Elva струва 1.8 милиона долара и е единствена по рода си

Компанията "Макларън" представи своя най-нов спортен автомобил - Elva, който е първият автомобил с открит таван от серията. 

Планира се да бъдат произведени общо само 399 бройки, като всяка една от тях ще струва около 1.8 милиона долара. 

Компанията се занимава отдавна с конструирането на автомобили за екстремните видове спорт, именно тя притежава най-много дизайнерски и конструкторски разработки по дадената тематика. 

Двуместният Elva с открит покрив продължава общата тема на бранда, обещавайки на своите купувачи мощност, уникално задвижване на McLaren със собствено карбоново шаси, както и каросерия без покрив, предно стъкло и странични огледала. 

Историята на създаването 

Името си това скъпо транспортно средство е получило в резултат на желанието на ръководството на компанията да даде дължимото уважение на моделите на състезателните версии на автомобилите на McLaren Group 7 от 60-те години на миналия век.

По думите на генералния директор на автомобилния производител Майк Флевит, именно тези коли са истинското въплъщение на изобретателския дух на концерна - свръхлеки транспортни средства със средно разположен двигател и най-високо ниво на производителност и динамично съвършенство. 

Флевит обещава, че новата Elva ще е уникален и съвременен автомобил, притежаващ тесни връзки с шофьора и елементите по пътя. 

Да се возиш с такъв транспорт ще бъде най-голямото удоволствие дори и за най-опитните автомобилисти. 

Производителят обещава изключителна производителност за дадения автомобил - само 6.7 секунди ще са необходими за да може колата да ускори до 199 километра в час.  

Външният облик 

Дизайнът на моделите на McLaren винаги е изумявал със своята уникалност и експресивност, свръхсъвременните автомобили на производителя понякога дори изглеждат като модели от далечното бъдеще. 

Elva няма да бъде изключение, нейната занижена предница и ярко изразените особености на предните криле позволяват съществено да се подобри видимостта на шофьора и неговия спътник. 

Големите карбонови задни крила се простират от предната част на вратата чак до задната част на колата, височината на сдвоените задни опори се минимизира с помощта на внимателно измислена система за защита от преобръщане. 

Новото транспортно средство на McLaren няма покрив, но при това шофьорът може да си поръча ветрово стъкло, а може и просто да надене на главата си шлем и да тръгне на пътешествие. 

Допълнителното стъкло по никакъв начин няма да повлияе на външния облик на колата, защото общата конструкция на вратите и кабината предвижда възможността за неговото монтиране. 

За този модел са били разработени специално нови седалки с лека карбоновка обвивка, поддържаща главата, раменете и гърба. като визуално се вписва във външния вид на автомобила. 

Всичко в името на шофьора

Дизайнерите на компанията твърдят, че дадения модел е създаден да бъде толкова удобен, че опитният автомобилист само след 5 минути шофиране ще поиска да си закупи колата. 

Увличането на шофьора в процеса по шофирането се увеличава в пъти, при това той не трябва да доказва на никого своята ексклузивност, това вместо него ще направи колата.  

Elva притежава още една новост - активна система за управление на въздуха. 

Същността ѝ е следната: въздухът през носовата част на автомобила попада в специални канали, по които влиза в кабината. По този начин се появява своеобразен въздушен балон от топъл въздух, в който шофьорът и пътникът да се чувстват доста комфортно. 

При това системата действа само при движение по магистрали с висока скорост, при пътувания из града централният въздуховод автоматично се херметизира, а въздушният поток се пренасочва към нискотемпературни радиатори и повишава ефективността на тяхното охлаждане. 

Моделът на бъдещето 

Elva е петият автомобил от 18-е нови модела, посочени в пресрелийза, посветен на бизнес плановете на компанията през идните години. 

Засега производителят строго се придържа към него - на пазара вече се появиха Speedtail, 720S Spider, 600LT Spider и McLaren GT.

Началото на продажбите на Elva е планирано за 2020 г.  

КОМЕНТИРАЙ