Краш-тест: Да не сте пътник на задната седалка във всички SUV със среден размер ВИДЕО

  • 16.03.2023 8:56 /
  • 3023 /
  • 0
Краш-тест: Да не сте пътник на задната седалка във всички SUV със среден размер ВИДЕО

Краш тестовете показаха слаба защита за пътниците отзад при кросоувърите със среден размер. Специалисти от Застрахователния институт за пътна безопасност в САЩ (IIHS) проведоха краш тестове на 13 средноразмерни кросоувъра и джипове и установиха, че само четири от тях са в състояние да осигурят приемлива защита на задния пътник в случай на инцидент.

Добра оценка от експертите са получили Ford Explorer, Ford Mustang Mach-E, Subaru Ascent и Tesla Model Y. Резултатите от останалите оставят много да се желае.

Американската организация наскоро актуализира предния си краш тест с умерено припокриване, добавяйки манекен на пътник на задната седалка зад водача.

В резултат на това всички тествани 13 кросоувъра и SUV демонстрираха отлична защита на водача, но само няколко показаха близко до задоволително ниво на безопасност за манекена отзад.

Два Ford, Subaru и Tesla, получиха най-добрите оценки, като Ford Mustang Mach-E се открояваше с най-високата оценка за защита на различни части на каросерията.

Експертите оценяват безопасността на пътника отзад в Chevrolet Traverse, Toyota Highlander и Volkswagen Atlas като средна.

Останалите шест автомобила получиха лоши оценки – това са Honda Pilot, Hyundai Palisade, Jeep Grand Cherokee, Jeep Wrangler с четири врати, Mazda CX-9 и Nissan Murano.

Тестовете са показали висок риск от наранявания на главата и шията. Резултатът на Wrangler се влошава от липсата на странична завеса, в CX-9, Grand Cherokee, Palisade и Pilot сензорите записаха риск от увреждане на гръдния кош поради прекомерно напрежение на колана.

В "Мурано" главата на пътника почти се удря в задната част на предната седалка, а в "Гранд чероки" тя е в опасно положение между прозореца и въздушната възглавница.

IIHS отбелязва, че рискът от смърт при инцидент за задния пътник е с 46% по-висок, отколкото за пътника отпред. Това обаче се дължи повече на подобрената защита на пътниците отпред.

Технологиите за безопасност в задната част на кабината все още изостават, но могат да бъдат подобрени за кратко време, тъй като вече доказаните решения могат да бъдат адаптирани за втория ред.

 

КОМЕНТИРАЙ