Гази всичко: Превърнаха Запорожец във всъдеход, вижте резултата ВИДЕО

  • 18.02.2021 23:06 /
  • 2339 /
  • 0
Гази всичко: Превърнаха Запорожец във всъдеход, вижте резултата ВИДЕО

ЗАЗ-968М, или както още го наричат, "сапунерката", бе най-евтиният нов автомобил в СССР в средата на 80-те години на миналия век. Баща ми имаше същия. Конструктивната му скорост е около 120 километра в час. 

Веднъж баща ми поиска да провери това. Ускори до 110 километра и нещо започна да чука. Каза, че му стига и никога повече не разви тази скорост със Запорожеца. 

По-късно се оказа, че от колата може да се направи доста приличен всъдеход. 

Става дума за смес между "Запорожец" и УАЗ, която може да премине по всякакъв пресечен терен. 

Да обединят "Запорожец" и УАЗ в едно решиха автомобилни майстори от украинския град Харков - А. Казаринов и неговият приятел.

Те са създали истински всъдеход, който може да мине отвсякъде. Създателите му твърдят, че са сглобявали колата 2 месеца, като са прекарали в гаража всяка една вечер, а в почивните дни са работили от сутрин до мрак. 

Каросерията на колата е на Запорожеца, който те са купили от предишния му собственик за 500 долара в мрежата, мостовете, раздатката и скоростната кутия са от УАЗ. 

Някои от частите създателите на всъдехода са намерили в гаража, а тези които са липсвали - са купили. 

Клипът, в който може да се види как всъдеходът се движи, наскоро бе публикуван в YouTube.

Антон Казаринов отбелязва, че колата е била създадена не за преодоляване на препятствия и не за състезания. Създателите са залагали на неговия външен вид, а не на проходимостта му. 

Въпросната кола е способна да се движи по цивилните пътища, но това би било незаконно, защото украинското законодателство най-вероятно не позволява тази доработка да бъде узаконена и да получи регистрационен номер. 

Затова единствената употреба на това превозно средство е шофирането му в офроуда извън града. Колата е качвана в каросерията на камион и закарвана на необходимото място.

По думите на създателя ѝ, по пресеченя терен колата се движи толкова добре, колкото и съвременните всъдеходи, които имат пълно задвижване на колелата.

 

КОМЕНТИРАЙ