Експертите от TÜV посочиха топ 10 на малките джипове втора ръка

  • 16.06.2020 7:24 /
  • 6059 /
  • 0
Експертите от TÜV посочиха топ 10 на малките джипове втора ръка

Изследователите разказаха кои поддържани автомобили имат най-малко недостатъци и на какво трябва да се обърне внимание при покупката им. 

Класацията на най-надеждните компактни кросоувъри втора ръка е съставена от списанието Auto Bild на базата на материали на организацията за технически надзор TÜV.

Та към кои модели трябва да се насочим при покупка, или кои си струва да задържим по-дълго? В изследването са разгледани моделите в няколко възрастови групи: 2-3 години, 6-7 години, 8-9 години, 10-11 години. 

Начело на класацията по надеждност застава Mazda CX-3. Инспекторите на TÜV просто няма за какво да се хванат, но препоръчват да се обърне внимание на амортисьорите. Нивото на недостатъците (дефектите): 2,7 бала.

Audi Q3 , братът на VW Tiguan, винаги получава топ оценки от TÜV. Недостатъците му включват само счупени пружини и деформирани или ръждясали спирачни дискове. Въпреки това броят на екземплярите без дефекти е значително по-голям от средния за всички възрастови групи. Следователно, той заема второто място и нивото на недостатъци: 2,9 точки. 

 
Suzuki SX4 S-Cross  - произвежда се от 2013 г., това е един от най-надеждните компактни кросоувъри. Ако планирате да закупите такъв употребяван автомобил, трябва да обърнете внимание на възможните течове на масло, като този дефект се проявява (ако се появи) доста рано. Ниво на недостатъци: 3.3 точки.

Suzuki Vitara, моделът предлаган от 2015 г., технически надежден и убедителен. С изключение на някои възможни проблеми в електричеството и маслото. Ниво на недостатъци: 3,8 точки.

 
Opel Mokka X бе спрян през юни 2019 г. Но ако искате да купите надежден всъдеход втора употреба, не бива да забравяте за Mokka. Инспекторите го проучиха на шир и на длъж, но не откриха нищо друго освен възможна загуба на масло в двигателя и скоростната кутия. Ниво на недостатъци: 3,9 точки. 
BMW X1 се лансира от 2009 г. Най-малкият кросоувър на баварския производител е много популярен, а нивото на брака е изключително ниско. Няма значение кое поколение купувачите на употребявани автомобили избират, защото и двете са доста надеждни. Трябва само да се обърне внимание на факта, че при модели по-стари от пет години може да възникнат неизправности в спирачната система. Ниво на недостатъци: 4.4 точки.

 

Мitsubishi ASX - Този кросоувър е сравнително евтин и по-добър от повечето други модели, тествани от TÜV. Течове на масло и проблеми с електричеството почти не са забелязани от инспекторите. Въпреки това, при ASX, когато се купува втора ръка, трябва да се провери спирачната система.Ниво на недостатъци: 4,6 точки.

Второ поколение Nissan Qashqai е взело предвид всички недостатъци на своя предшественик. Автомобилите от първо поколение (2007–2013 г.) бяха изключително популярни, но не винаги получаваха добри оценки от инспекторите на TÜV, тъй като неизправностите в окачването и кормилното управление се откриваха много по-често, отколкото е средното ниво. Затова експертите оцениха общото ниво на недостатъците на  5,4 точки.

В Mini Countryman капещото масло от двигателя и скоростната кутия може да дразни бъдещите собственици. Този проблем възниква доста рано. По-старите модели също могат да имат проблеми с фаровете. Ниво на недостатъци: 5,5 точки.

"Рено Каджар" е пуснат едва от 2015 г., така че информацията за него все още не е напълно достатъчна, за да може напълно да участва в класацията.

На десето място е моделът Skoda Yeti , който, уви, беше заменен от Карок през 2017 година. Независимо от това, Yeti е бил и остава един от най-добрите и надеждни компактни кросоувъри на пазара на употребявани автомобили. Недостатъците му включват увеличен разход на масло и дефектни спирачни дискове. Ниво на недостатъци: 5,8 точки.

КОМЕНТИРАЙ