Автоблогър блъсна челно два луксозни вана - Alphard и Dreamer, ето какво се случи ВИДЕО

  • 30.11.2022 10:37 /
  • 407 /
  • 1
Автоблогър блъсна челно два луксозни вана - Alphard и Dreamer, ето какво се случи ВИДЕО

Китайски блогър направи краш-тест на два минивана от премиум класа: Toyota Alphard и електрическия Voyah Dreamer. Колите се удариха челно със скорост от 66 километра в час, а след това бе направена оценка на получените щети по каросерията и травмите по манекените. 

Въпреки съществената разлика в цената, "Алфард" се справи със задачата по-зле: миниванът е получил по-сериозни щети по каросерията, а също "шофьорът" и "пътникът" са получили по-серизни травми. 

Dreamer е с цена от 369,9 хиляди юана, а цената на Toyota Alphard, която участва в теста, е много по-висока - 1 милион юана (264473 лева).

Краш тестът на двата минивана е организиран от китайския блогър с ника Yī lù yǒu chē (И лу ю че, буквално - еленът има кола).

Той е взел Toyota Alphard и Voyah Dreamer в базовите им версии и е имитирал челния удар с частично покриване със скорост от 66 километра в час. След удара "Алфард" автоматично не е включил аварийната система за сигнализация и задните врати са престанали да се отварят - но с това неприятностите за колата не приключват. 

Освен силната деформация на предната греда, средната греда на Toyota-та също се е деформирала сериозно. Манекенът на шофьора е получил сериозни травми на краката, главата и гръдния кош, при което същите травми са регистрирани и при пътника на втория ред. 

Китайският миниван на фона на това изглежда доста по-добре: шофьорът е с травмирани крака и гърди, пътникът е получил щети само по гърдите. При това травмите не са толкова сериозни кати при Тойотата. Като цяло Voyah Dreamer се е справил с краш теста по-добре. Това не е изненадващо - китайският миниван е по-тежък (2540 кг срещу 2200 кг).

Сред причините за това са по-твърдата каросерия, изработена от стомана с предел на здравина 1389 МПа спрямо 1005 при Alphard.

краш тест Voyah Dreamer и Toyota Alphard

Voyah Dreamer: ключови факти

Voyah Dreamer е миниван от китайската компания Dongfeng. Продава се в хибридни и чисто електрически версии. Размерите му са 5315 х 1985 х 1820 мм с междуосие 3200 мм. За сравнение: Dreamer е с 370 мм по-дълъг, 135 мм по-широк и 120 мм по-нисък от Toyota Alphard. Задвижва се от два електромотора с обща мощност от 394 до 436 к.с.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • киро
    14.01.2023 13:22
    Шибани чайници,най-лъжливата пасмина в света.