Австралийците направиха краш тестове на китайски кросоувъри и идентифицираха слабостите им ВИДЕО

  • 29.05.2024 9:25 /
  • 3474 /
  • 0
Австралийците направиха краш тестове на китайски кросоувъри и идентифицираха слабостите им ВИДЕО

Ясни са резултатите от краш тестовете на кросоувърите Chery и SUV Tank. Три модела, Tank 500, Chery Tiggo 7 Pro и Tiggo 8 Pro Max, бяха тествани по австралийската методология ANCAP, като в тестовете участваха автомобили за австралийския и новозеландския пазар.

И трите коли спечелиха максималните пет звезди, но експертите по сигурността установиха слабостите им.

Така например се оказа, че при определени обстоятелства водачът в кросоувърите Chery не е достатъчно защитен и може да пострада сериозно. Tank 500 се справя по-добре.

Да започнем с Shery Tiggo 7 Pro, в който австралийците са идентифицирали два проблема. Първият се прояви при челен удар с деформируема бариера със скорост 50 километра в час с 50-процентно припокриване, симулиращо сблъсък с насрещно движещ се автомобил. В тази ситуация водачът рискува сериозно нараняване на гръдния кош. Вторият проблем е подобен - недостатъчна защита на водача при удар в стълб.

Всичко това е типично и за Chery Tiggo 8 Pro Max, отбелязва ANCAP, но те не проведоха пълноценни тестове на този модел - те се ограничиха само до тестове за безопасност на пешеходците и работата на асистиращите системи.

Според уебсайта на организацията този кросоувър е спечелил 88 процента за защита на водача и пътника отпред, 87 процента за защита на детето пътник, 79 процента за защита на пешеходеца и 86 процента за работа на електронни асистенти.

Tank 500 се справи по-добре. Оценките за SUV-а са следните: 85 процента за безопасността на водача и пътника отпред, 93 процента за безопасността на детето, 81 процента за безопасността на пешеходеца и 84 процента за работата на помощната електроника.

Слабото място на "500" е въздействието върху стълб: в такава ситуация водачът може да получи нараняване на гръдния кош, но нивото на опасност се оценява като средно. Същото ниво на опасност се отбелязва и за гърдите на пътника на втория ред при удряне във фиксирана бариера.

 

КОМЕНТИРАЙ