Защо се чупи трансмисията на кросоувърите на Renault и Nissan - 7 слабости

  • 08.03.2023 8:53 /
  • 1634 /
  • 1
Защо се чупи трансмисията на кросоувърите на Renault и Nissan - 7 слабости

На базата на Duster са създадени няколко модела: Nissan Terrano , Renault Kaptur и Arkana. В същото време Duster е унифициран в много детайли на трансмисията с кросоувърите Nissan X-Trail и Qashqai, както и с Renault Koleos.

А това означава, че слабите страни на тези модели са едни и същи.

Съединител на кола

При Duster този агрегат, като цяло, е надежден. Ресурсът му надхвърля 150 хиляди км, при условие че колата не излиза всеки уикенд на сериозен офроуд.

Освобождаващият лагер работи до 200 хиляди км. Обикновено се поврежда поради факта, че смазката изсъхва.

Честа неизправност - педалът на съединителя спира да се връща. Причината е износване и повреда на връзката между педала и пръта на главния цилиндър на съединителя. Всички части са пластмасови, поради което се чупят преждевременно.

Във фейслифт версията на Dusters се появява и хидравличен амортисьор на съединителя. Започва да тече при голям пробег. Поради това съединителят не е напълно натиснат.

Механични скоростни кутии

На Duster-ите с монопредаване се слага двигател 1.6, който работи в комбинация с надеждната петстепенна скоростна кутия JR5. Редките повреди са свързани с недостатъчно масло в агрегата или с факта, че собственикът е пропуснал да смени маслото.

Шестстепенната скоростна кутия с индекс TL8 е предназначена за автомобили със задвижване на всички колела. Слабите места на този агрегат често се проявяват, когато работят заедно с двулитровия двигател. По-специално, предният лагер на вторичния вал се износва по-бързо.

Автоматична скоростна кутия

Четиристепенният автоматичен DP8 за моделите със задвижване на всички колела е надстройка на старата кутия DP0 .

Модификация на тази кутия е монтирана на Duster, към която е закачена ъглова редуктор на задните колела.

Типични неизправности на възела: течове на работната течност, теч на топлообменника и бързо износване на втулките на вала - водят до спадане на налягането на течността в хидравличната система. И това води до ускорено износване (и дори изгаряне) на фрикционни съединители и намаляване на ресурса на соленоидите.

Задвижвания и лагери

Дизайнерите са се погрижили за високата якост на задвижването на предните колела, като са инсталирали външни ъглови шарнири с осем точки. Вътрешните шарнири също са доста надеждни. 

Задвижването на задните колела, натоварвани с голям въртящ момент само в редки случаи, имат по-деликатен дизайн, но също така имат похвален ресурс - повече от 150 хиляди км. Но при условие, че маншоните останат непокътнати и запечатани.

Лагерите на колелата обаче не могат да се похвалят с надеждност. Понякога се "педават" още на 60 хиляди км.

Вярно е, че за разлика от моделите X-Trail и Qashqai, лагерите на Duster се сменят отделно, а не заедно с главината.

Ъглова предавка

През ъгловата скоростна кутия преминава вал, предаващ въртящия момент към задвижването на дясното предно колело. Слабите звена са уплътнението и лагера на този вал.

Затова проверявайте редовно за течове от редуктора. И ако е имало неприятна вибрация при движение на колата.

Кардан

Често задната напречна част се чупи. Износването ѝ се улеснява от вдигнатата мръсотия от предните колела, както и от значителна подвижност на задния редуктор.

В допълнение, счупено и вибриращо каре бързо "осъжда" външния лагер на карданния вал.

Смяната на каретата е трудна задача, защото иглените лагери са закрепени във вилиците чрез пробиване. Така че след извършване на такава работа е необходимо балансиране на вала. Трябва да отидете в специализиран сервиз. 

Задна предавка

Състои се от хипоидна предавка с диференциал и задвижващ съединител. Всеки елемент има собствена маслена баня. Но е предвидена смяна на маслото в хипоидната предавка и диференциала. И тази операция не трябва да се пренебрегва.

Електромагнитният съединител е по-деликатен възел. Първо, може да изгори, ако оставите задните колела на колата в калта и започнете да буксувате на място. Особено опасно е, ако на задните колела са поставени вериги. 

Да се изведе муфата от строя е възможно и при продължително буксуване в режим 2WD.

В същото време фрикционните дискове на съединителя не се натоварват, но малкият лагер се върти с бясна скорост, стоящ между входните и изходните елементи на съединителя. Естествено, това се отразява негативно на неговата издръжливост.

Съединителят на задния мост издържа най-дълго, ако постоянно управлявате колата през зимата в режим Auto. А през лятото, по асфалтирани пътища, е по-добре да използвате 2WD.

Как да увеличите ресурса

Duster има малко слабости в дизайна на трансмисията - броят се на пръсти. Много по-често възникват неизправности поради невнимателна експлоатация.

Например, когато колата се движи по тежък офроуд, като сте забравили, че все пак тя е кросоувър.

Или поради досадни грешки в поддръжката - не сте сменили маслото навреме или не сте проверили нивото му.

Естествено в много отношения при някои коли трансмисията не изисква ремонт в продължение на няколкостотин хиляди километра. А при други първите проблеми се появяват след година-две.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Тити
    11.03.2023 9:23
    Както винаги - калпав превод от безименния автор