Защо трябва да си забраните да държите в колата дребни пари

 • 18.12.2018 12:35 /
 • 15220 /
 • 9
Защо трябва да си забраните да държите в колата дребни пари

Много шофьори държат в колата дребни пари, предимно монети и ги складират в места където изобщо не им е мястото, защото едно-единствено невнимателно действие с тях може да унищожи целия автомобил. 

Автомобилът, така или иначе е източник на повишена опасност. Едно невнимателно движение на шофьора и той заедно с пътниците, а понякога и пешеходци, се оказват в болницата, ако са извадили късмет.

Но дори не е нужно шофьорът да сяда зад волана, за да се стигне до катастрофа. Нещастен случай може да възникне и с неподвижна кола заради неправилна експлоатация или с други думи немарливост на шофьора. 

Мястото за чашките за кафе между предните 2 седалки е изобретено например точно с такава цел. Но често пъти шофьорите го пълнят с монети. Там им било по-удобно, когато трябва да се плаща паркинг, да се даде левче на бензинаджията, почистил стъклата и пр. 

Но при едно невнимателно движение, ако монетката попадне в отворена запалка на колата става късо и колата пламва за секунди. Подобни случаи са описани в мрежата.  

На първо четене тези истории звучат невероятно, но са факт. Точно за изтървана без да иска монетка в запалката разказва шофьорът на тази Лада Приора, която е изгоряла до ламарини във Вологда това лято, а случката е описана подробно в местните медии въз основа на заключенията на експертите от пожарната.

По начало шофьорите се надяват, че предпазителите в колата поемат всички натоварвания и няма защо да се притесняват от късо съединение. На теория е така, но ако колата е втора употреба, миналата през 2-3 собственици и с незнайни човъркания по електриката ѝ, гаранция няма никаква. 

Разбира се в повечето автомобили запалката е затворена със специален капак и се намира в безопасно място, където без човешка помощ монетка сама няма да се пъхне. Но ако в колата има деца, а шофьорът слезе да си купи едно кафе и докато плаща на касиерката на бензиностанцията, любознателните малчугани направят точно това, което не бива да правят...  Бедата е неминуема! Ето защо в колата не бива да се държат дребни пари под формата на монети. 

Но освен тях причина за самозапалване на автомобила може да стане и ненадеждно устройство за зареждане на мобилни телефони. Такива случаи също са известни. За да не се случи пожар в колата ви просто не купувайте съмнително евтини китайски джаджи, защото е известно не от вчера, че цицията винаги плаща двойно след време.../avto.blitz.bg

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • дядо Каракоч
  18.12.2018 14:17
  А защо гнездото на запалката е било празно?Къде е била самата запалка?
 • Tupi ste
  18.12.2018 14:45
  Блицаджиите, това на снимката не е Лада, а е БМВ. Трупате трафик със скалъпените си истории!
 • ПЕНЧО КУБАДИНСКИ
  19.12.2018 16:04
  ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !!! КАКВИ ЛИ НЕ ТЪПОТИИ ИЗМИСЛЯТ !!
 • Нещастници
  19.12.2018 20:54
  Всички запалки имат предпазител
 • Цола Драгойчева
  20.12.2018 10:02
  Най добре ще е да не си купувате кола , ако я откраднат , ако я надраскат , ако ви свърши бензина кой ще ви я зарежда е е е е е е е ................!
 • Цола Драгойчева
  20.12.2018 10:03
  Най добре ще е да не си купувате кола , ако я откраднат , ако я надраскат , ако ви свърши бензина кой ще ви я зарежда е е е е е е е ................!
 • ГОЙКО МИТИЧ
  02.01.2019 12:13
  Най важното е бушоните на колата да не са МЕНТЕ-КИТАЙСКО които издържат на високо натоварване не отговарящи на стандартите, а напълно оригинални.
 • Gero
  29.05.2019 13:17
  Това са пълни глупости ! Нали като даде на късо запалката има БУШОН = ПРЕДПАЗИТЕЛ. Чудите се каква глупост да измислите !
 • Майстор Тричко
  29.05.2019 23:05
  Ако предпазителят на запалката не е бил подсилван, той ще изгори и никакъв пожар няма да стане.