Защо трябва да поставите седалката си възможно най-ниско в колата

 • 16.02.2020 10:20 /
 • 33897 /
 • 7
Защо трябва да поставите седалката си възможно най-ниско в колата

Има шофьори, които винаги се опитват да свалят седалките си възможно най-ниско. Съществуват много причини в полза на тази позиция и доста убедителни.

Струва си да се чуят дори от тези, които не са напълно съгласни с това или които смятат, че ниската шофьорска седалка е твърде неудобна. И така, какви са плюсовете за ниската седалка. Могат да се разграничат три най-важни аргумента.

 

1. Здравето

Първото нещо, което трябва да знаете за понижената седалка на водача, е, че тя ви позволява да намалите натоварването на гръбначния стълб, намалява умората на мускулите на гърба и следователно предпазва водача от развитието на цяла гама от здравословни проблеми.

На първо място, говорим за защита срещу изкривяване на гръбначния стълб, което в повечето ситуации причинява и прищипване на нервни окончания.

Важно: само по себе си регулирането на седалката зависи от параметрите на автомобила, неговия салон и ръста на водача. Не е  необходимо и така да се поставят настройките, че шофьорът да е почти в легнало положение. Това е така, защото в този случай ще стане невъзможно да се контролира добре машината, което означава, че рискът от инцидент се увеличава.

Нещата, които водачът винаги трябва да носи със себе си

2. Безопасност

Седалката, спусната в разумна степен, също помага за подобряване на безопасността в повечето превозни средства. Това е така, защото при такава позиция се подобрява гледката от огледалата. 

Забележка: в голяма част от новите автомобили твърде ниската седалка може да намали ефективността на въздушната възглавница. Това е така, защото моделите от последните години са проектирани така, че да се задействат в ситуация, при която водачът не е коригирал позицията на седалката.

Как да шофираме безопасно при силен дъжд

3. Опит

Не най-недвусмисленият, но все пак аргументът се свежда до факта, че състезателите на спортни болиди са в много ниска позиция. Разбира се, в случая с този вид автомобили, това положение на тялото е продиктувано преди всичко от особеностите на конструкцията на автомобила, но тук е наистина важно нещо друго. Шофьор с ниско положение винаги ще държи ръцете си изпънати. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Сашо
  16.02.2020 17:51
  Бля бля
 • Йух
  16.02.2020 20:04
  Ти нормален ли си ?????
 • Тодор
  16.02.2020 22:37
  Имаше едни Хонди, седиш на педя от земята. Не бяха нито комфортни, нито безшумни. Уморяваш се на дълъг път, защото скоростта от ниска позиция се чувства по- голяма. А, и хората измислиха СУВ - с висок стоеж на водача, че да не се уморява.
 • Prosto az
  17.02.2020 11:01
  A nikoi ne spomenava za nisuk centur na tejesta koeto vodi za po stabilnoto upravlenie na avtomobila
 • баце в GL500 сам се возил и сам карал
  17.02.2020 18:51
  добре се усе6та , а в ауди а3 с рязани пружини и бмв 3ка сам сам карал и сам се ка4вАл бАте мн зле болят ме бъбреците да си иве
 • Абе
  18.02.2020 7:07
  Глупости
 • Корки Бучек
  18.02.2020 17:01
  Пък ако си спуснеш седалката до степен,че само перчема да ти стърчи над таблото би било пък още по- най-безопасно....