Защо опитните шофьори слагат ситна мрежа пред радиатора на колата?

 • 08.07.2021 8:52 /
 • 6057 /
 • 2
Защо опитните шофьори слагат ситна мрежа пред радиатора на колата?

Защо опитните шофьори поставят ситна мрежа пред радиатора? Собствениците на автомобили понякога забелязват, че при много топло време, след като климатикът е включен, понякога двигателят прегрява. 

А на шофьорите с опит е добре известно, че ако не се следи за чистотата на радиатора, това може да доведе до прегряване на двигателя. 

Как да защитим автомобила от замърсявания. 

За да избегнем постепенно замърсяване на двигателя автомобилните експерти съветват на новия автомобил пред охладителите веднага да се постави специална найлонова мрежа против комари. 

При това мрежата не трябва да е с твърде малки дупки.

Към долната ѝ част трябва да се прикрепи тежест. Благодарение на нейната маса мрежата ще бъде постоянно опъната. 

Тази защита от насекоми, мръсотия и боклуци също трябва от време на време да бъде почиствана, макар и постоянните вибрации по време на движение да ѝ помагат тя сама да се чисти.

Ето така изглежда един от вариантите на самоделна защитна мрежа. 

В продажба има и мрежи заводска изработка, предназначени за конкретни модели автомобили. Те обаче ще ви излязат по-скъпи, отколкото самоделните, но затова пък те са по-лесни за монтиране и чистене и по-добре защитават радиатора от мръсотия. 

След монтирането на защитната мрежа въздушното охлаждане на радиатора малко ще се влоши, но това е по-добре, отколкото той да бъде чистен редовно от натрупалата се мръсотия. 

Една от причините за повишаване температурата на двигателя 

Прегряването на мотора е верен признак за това, че радиаторът е замърсен и че той трябва да бъде разглобен, свален, промит и продухан. 

Почистване на радиатора 

Почистването на радиатора трябва да се прави с много внимание.

Четка, силна струя вода или нагнетен въздух могат с лекота да смачкат тънките пластини, които се намират между тръбите съединяващи казанчетата на радиатора. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • На Ролсройса
  10.07.2021 6:41
  А и също , се слага и, памперс ,там , някаде , около , за , да е , още по добре.
 • Бай хоЙ
  10.07.2021 17:35
  Рядко се случва да попадна на по-големи простотии, макар, че имате силна конкуренция в тази посока...