Защо на тировете са поставени знаци, ограничаващи скоростта на движение

  • 09.10.2020 9:50 /
  • 18961 /
  • 1
Защо на тировете са поставени знаци, ограничаващи скоростта на движение

Навярно всеки шофьор е обръщал внимание на факта, че шофьорите на тежки камиони много често залепват знаци за ограничаване на скоростта върху ремаркетата на своите машини.

Например с показатели "70" или "80". В резултат на това при много хора възникват въпроси относно това дали изобщо си струва да се обръща внимание на подобни ограничения и дали тези стикери наистина работят като истински знаци.

Отговорите на всички тези въпроси са съвсем прости. Веднага трябва да се отбележи, че стикерите с пътни знаци (и всякакви други знаци), нанесени върху каросерията или отстрани на камиона, нямат никаква законна сила. В правилата за движение няма нито дума за споменатото действие на шофьорите на камиони, така че по принцип можете да не обръщате внимание на такива стикери.

От първо лице: Шокиращо ВИДЕО запечата как тир блъсна 6 коли с висока скорост

Фактът обаче, че стикерите за ограничение на скоростта отстрани на камиона не са правно обвързващи, не означава, че всички те нямат никакво значение. Всъщност шофьорите на тежки камиони ги закрепват не толкова за себе си, колкото за другите.

Те имат само една функция - информационна. С помощта на стикери от този вид, шофьорът на камион, в огромното мнозинство от случаите, се опитва да информира другите за средната скорост, с която машината му ще се движи.

Стикерът на ремаркето е нещо като „съжалявам, не мога да увеличавам повече скоростта, движа се натоварен“. С други думи, всички автомобили, които не са готови или не могат да следват камиона с неговата скорост, трябва просто да го изпреварят при първата удобна възможност.

Защо американските тирове имат дълга предница, докато при европейските е плоска

Понякога се случва така, че на тира има няколко стикера наведнъж. В този случай шофьорът на тежкия камион иска да подчертае няколко възможни режима на скорост на машината му наведнъж, които могат да варират в зависимост от ситуацията.

Най-често за градско шофиране те прикачват стикер „60“, за магистрала - „80“, а за всички останали случаи посочват максимално възможния, често е „90“. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Ххх
    10.10.2020 16:04
    300 при излитане ли е?