Защо на някои автомобили поставят два ауспуха

 • 01.03.2020 9:20 /
 • 17623 /
 • 3
Защо на някои автомобили поставят два ауспуха

Със сигурност всеки шофьор от време на време вижда на пътя луксозна кола с два ауспуха. Дали в такава ситуация сте се чудили защо това изобщо е необходимо и дали двете изпускателни тръби имат практическо приложение? Особено пък когато понякога могат да бъдат видени и на някои доста по-стари автомобили. И така, ще се опитаме да изясним този въпрос.

Нека започнем отдалеч и да кажем, че доста често двата ауспуха на автомобила са нищо повече от тунинг, създаден да направи автомобила по-впечатляващ. Също така, инсталирането на две изпускателни тръби значително променя "рева" на машината.

Днес на пазара има голям брой услуги, предлагащи услуги за изпускателната система. В същото време някои специалисти обичат да твърдят, че инсталирането на два ауспуха е полезно за двигателя. Не винаги, но наистина има зрънце истина в думите им.

5 важни вещества, които шофьорите се случва да забравят да сменят в колата си

Сега да поговорим за практичната страна на разклонената изпускателна система. Работата е там, че първоначално двата ауспуха са поставяни само на наистина мощни двигатели. Става въпрос за V-образни двигатели с 6, 8 и 12 цилиндъра. Припомняме, че при такива двигатели цилиндрите са разположени в две линии под ъгъл един към друг.

Всяка от тези конструкции има собствен изпускателен колектор. Съответно, за колектора на всяка линия на цилиндрите се прави отделна изпускателна тръба. Същото важи и за опозитните двигатели, където цилиндрите са разположени един срещу друг.

"Неизправности" на колата, които не се нуждаят от поправка

От всичко изброено по-горе е лесно да се предположи, че в повечето случаи редовите двигатели имат само един колектор, което означава, че се нуждаят само от една изпускателна тръба. Изключение в тази ситуация могат да бъдат само много мощни двигатели с голям обем. За тях е оправдано и използването на разклонена изпускателна система.

В крайна сметка, колкото повече смеси изгарят в цилиндрите, толкова повече отработени газове се получават. Цилиндрите е необходимо ефективно да се почистват, като за това също са необходими два ауспуха. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Пешо
  01.03.2020 19:02
  А защо завотски идват с две испускателни тръби ауди A4 като научите защо тогава пишете статии... И не само на мощни кубатури.
 • бааа го
  01.03.2020 20:09
  Пешо, неграмотнико.............колко автомобилни завоТа знаеш?
 • Глупости
  03.03.2020 6:59
  Да сте чели някъде из руските сайтове, че по-мощните автомобили имат и турбо, където се събират газовете от "двете линии"?!?