Защо е важно да знаете какво означава маркировката на акумулатора на колата и къде се намира

 • 02.07.2020 9:20 /
 • 3192 /
 • 2
Защо е важно да знаете какво означава маркировката на акумулатора на колата и къде се намира

Всеки акумулатор има собствен срок на годност. Например за оловно-киселинните батерии този период не трябва да надвишава 6-10 месеца, а за изделията, в конструкцията на които се използват пластини с легирано сребро - 12-15 месеца.

Разбира се, много зависи и от това как се съхранява акумулаторът. Независимо от това, след година и половина, потребителските свойства на всяка батерия забележимо намаляват. Но такива "застояли" стоки все още се продават с надеждата, че купувачът ще бъде лековерен.

За да не закупите акумулатор, който започва да създава проблеми при първото студено време, а след това започва да се разрежда редовно, трябва да знаете как правилно да четете маркировките на корпуса му. От нея можете точно да разберете кога е направена батерията.

За съжаление, няма единен стандарт за етикетиране. Обикновено датата на производство е щампована на горната част или е написана на етикета. Ето как да "разшифровате" маркировките на най-популярните акумулатори.

Кой е най-големият проблем при закупуване на кола, съхранявана в гараж

MUTLU

На турските батерии датата на производство се нанася чрез лазерна перфорация върху горната част на корпуса. Кодът се състои от шест цифри, например 219819. Първата цифра показва номера на партидата. 19 е годината, т.е. 2019. 8 е месецът, а 19 е денят на месеца. Тоест, оказва се, че батерията е направена на на 19 август 2019 г.

BOSCH

От 2014 г. производителят е приел нова маркировка. Кодът му е разположен на горния капак и се състои от 13 символа, например C7C9571523052. От целия буквено-цифров набор важни са позициите от четвърти до шести, тоест 957. Деветката означава годината на производство на батерията, тоест 2019, а 57 - номерът на седмицата в годината, тоест се оказва, че са го направили през септември.

Прагматично: Ето кои електромобили си струва да закупим СНИМКИ

VARTA

Тази марка има четирицифрено кодиране, например UCEJ. Първата буква обозначава месеца и годината на производство, тоест януари 2019 г. За дешифриране на маркировката, на уебсайта на производителя има цяла таблица. Останалите 3 знака носят информация за мястото на производство, деня на месеца и номера на смяната, в която е произведен акумулаторът.

 

АКТЕХ

При тези руски акумулатори кодът на маркировката е разположен на капака. Състои се единствено от числа, например 0520. Това означава, че батерията е произведена през май 2020 г. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • ????57
  03.07.2020 21:40
  57 седмица на Бош.абе вие нормални ли сте???
 • 3a3ka
  21.07.2020 10:37
  nenormalni ste