Защо е важно да се измива двигателят на колата и как да го направите правилно

 • 02.02.2020 8:50 /
 • 13108 /
 • 4
Защо е важно да се измива двигателят на колата и как да го направите правилно

Не всички собственици на автомобили са напълно наясно, че периодично е необходимо да се измива не само цялата кола, но и нейният мотор. Тази процедура е свързана с известен риск, но тя остава важна точка в списъка с процедури за грижа за автомобила.

Ако това не се прави от време на време, то всеки може да се сблъска със сериозни и много неочаквани проблеми.

 

Защо двигателят трябва да се мие

Чистотата на двигателя е много важен въпрос. Също толкова важен, колкото и чистотата на каросерията на автомобила. Трябва да се прави, за да се намали рискът от различни повреди, свързани с прах и мръсотия. В допълнение, всички видове проблеми и течове на работните течности винаги ще бъдат по-добре видими на прясно измит двигател.

Процедурата за измиване на двигателя трябва да бъде 1-2 пъти годишно. Можете да направите това както самостоятелно, така и като се свържете със специалисти за помощ.

Нужно ли е да покриваме двигателя на колата през зимата

Как правилно да се измие двигателя

Най-добре е колата да се мие през пролетта или есента. Най-лошият вариант би бил опит за измиване на двигателя на колата през зимата. Това може да се направи, но в този случай трябва да се притеснявате за бързото изсушаване на всички елементи на машината. В противен случай мръсотията ще се върне още по време на първите пътувания, а специалните химически средства може да имат пагубен ефект върху вътрешните елементи.


Забележка: не трябва да се забравя, че при неблагоприятни условия, неправилно измит двигател може да бъде изложен на корозия.

Топ 5 на автомобилите, които най-бързо се обезценяват СНИМКИ

Преди да започнете да миете двигателя, трябва да вземете решение за избора на почистващи препарати. За щастие, специалните магазини предлагат впечатляваща гама от почистващи химикали. Най-добрият избор са специалните автомобилни средства.

След това трябва да се погрижите за проблема с оборудването. Най-добре е двигателят да се измие с апарат с високо налягане. Труднодостъпните зони на мотора се измиват с четки с различни размери.

Задължително е да се запасите с чисти парцали, за да избършете. И накрая, полезни ще бъдат компресор или прахосмукачка, в крайни случаи могат да се използват балони със сгъстен въздух.

Преди да започнете процедурата за измиване на двигателя, той трябва да се охлади. Акумулаторът трябва да се изключи и извади. Всички възли, които не понасят "комуникацията" с водата трябва да бъдат или извадени, или напълно изолирани.

В процеса на измиване почистващият препарат се нанася обезателно върху цялата повърхност на двигателя. Отмийте пяната няколко пъти. Когато всичко е готово, пристъпваме към сушенето на двигателя. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Инженер
  02.02.2020 18:55
  Не правете тази глупост.
 • опа
  02.02.2020 20:04
  не е на добре да се мие... но.. всеки си знае
 • Starija hush
  03.02.2020 2:16
  Аз използвам старото масло от двигатела и скомпресора напрысквам от доле целото шаси да не ръждасва.през зимата имам и резервен акумулатор за всеки случаи.
 • foto
  04.02.2020 9:03
  просто е задължително миенето на двигателя,ако ви предстои снимка с него в противен случай ,ако слушате тези кретени го мийте по два пъти в годината.