Хитър народен начин за проверка на качеството на маслото в двигателя

  • 04.10.2023 7:00 /
  • 16763 /
  • 1
Хитър народен начин за проверка на качеството на маслото в двигателя

Най-често този въпрос се задава от шофьори, които искат да спестят пари за редовна смяна на маслото, без да навредят на двигателя. В интернет можете да намерите много препоръки от опитни собственици на автомобили по този въпрос.

Например, има така наречения народен метод за проверка на качеството на маслото. Използва се от тези, които не бързат да сменят масло, което е използвано определен пробег и период, посочен от производителя.

Същността на метода е следната. След като двигателят работи на празен ход за 5-10 минути, трябва да го изключите, да извадите щеката, за да проверите нивото на маслото и да оставите капка от него върху бял лист хартия.

Признак за добро масло ще бъде равномерно светло петно ​​без следи от вода. Ако върху хартията се е образувало тъмно мръсно петно, маслото трябва да се смени.

Примери за лошо масло (вляво) и чисто масло (вдясно).

Мнението специалиста

– Този метод е известен отдавна. Но при модерните масла той може да отговори само на един въпрос: черно ли е маслото или не. Трябва да се помни, че съвременните масла с добри почистващи свойства бързо потъмняват и това показва тяхната ефективна работа. И още по-бързо, още от първата минута, маслото става черно в дизелов двигател.

Опитите да се оцени степента на износване на двигателя чрез метални стружки в маслото, според мен, са обречени на провал. В края на краищата металните частици, които имат много по-висока плътност от маслото, бързо ще „потънат“ и няма да достигнат масломерната щека.

Същото ще се случи и с водата, чиято плътност също е по-висока от тази на петрола. Можете да оцените качеството на маслото само ако го източите през отвора в съд.

Тогава ще се виждат и метални частици, и водата. Но маслото вече е източено! А двигателя ще трябва да бъде зареден вече със свежо такова. 

Вместо целия този шаманизъм, съветвам ви просто да сменяте редовно маслото на двигателя - и то по-често, отколкото препоръчва производителят. Тоест след 7500 км.

В същото време слагайте масла от утвърдени производители. Ако се страхувате от фалшификати, купувайте масло от маркови бензиностанции или от официални дистрибутори: техният списък винаги е на уебсайта на производителя на маслото.

Заключения

Народният метод за проверка на маслото беше ефективен преди, но сега е остарял.

За модерен двигател е много по-безопасно, ако собственикът на автомобила не търси сложни методи за удължаване на живота на маслото, а го замени навреме. Също така не забравяйте за необходимостта да купувате моторно масло от надеждни доставчици.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Клаустрофобия
    29.09.2023 6:15
    Нямаше смисъл от статията ви