Воланът отказа - какво да правим и да не излетим в насрещното

 • 03.01.2023 10:06 /
 • 2426 /
 • 2
Воланът отказа - какво да правим и да не излетим в насрещното

На старите автомобили като АЗЛК-2141 или ГАЗ-31029 често се случваше воланът да остане в ръцете на водача. Днес такива дефекти, за щастие, не се откриват, но са възможни други проблеми.

Прекъсване на управлението на едното от колелата

В този случай губим контрола върху едното от колелата - това се случва много по-често от пълна загуба на контрол поради повреда на кормилния вал.

Тук, колкото и да е странно, предимство имат автомобилите без ABS. В този случай можете безопасно да спрете: ако спирачките са в добро състояние, колата ще продължи да се движи по първоначалната посока.

Но при наличието на ABS са възможни проблеми: спирането може да предизвика завъртане на освободеното колело, което на свой ред да попадне в някаква неравност на пътя. Тогава, вместо приплъзване, ще се появи търкаляне, в резултат на което колата може да отиде "на грешното място".

В този случай цялата надежда се пада върху колелото, върху което все още имате контрол, с което трябва да се опитате да запазите траекторията на колата на пътя, като да не ѝ позволите да отиде в насрещното. 

Счупване на кормилния вал

При повреда на кормилния вал се стараем да спираме с двигателя и, по възможност, с ръчната спирачка. Ако колата се носи към канавката или в насрещното, тогава скачаме върху спирачките и се молим за чудо. 

Универсален съвет, който ще ви помогне да избегнете авариите при всяка ситуация. 

Основният враг на шофьора е паниката. За да не се случва това, винаги дръжте волана здраво в ръцете си. Вие и само вие сте длъжни да направите всичко, за да излезете от опасната ситуация с минимални щети, а в идеалния случай, без никакви такива. 

Преценката в повечето случай трябва да бъде направена само в рамките на част от секундата, време за размисли и психози просто няма. Затова прехвърляйте в главата си какво може да се обърка и как да действате.  

Намерете копчето!  

Далеч не във всички автомобили копчето на "аварийките" се намира на удобно място. Научете се да го натискате на сляпо, да го намирате автоматично. 

При всяка извънредна ситуация "аварийките" трябва да се включат: нека хората около вас виждат, че нещо се е случило с вас. А при това да се губят скъпоценни секунди е луск, който не може да си позволите.  

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Иван Иванов
  03.01.2023 18:16
  За волана на Москвича е голяма лъжа. Той трудно се вадеше пък камили да се измъкне сам.
 • Иван
  04.01.2023 4:07
  Колко хора познаваш, които да познат някого с останал в ръцете волан.