ВИДЕО показва нагледно защо маслото в двигателя не трябва да е повече от необходимото

  • 16.02.2024 10:50 /
  • 6879 /
  • 0
ВИДЕО показва нагледно защо маслото в двигателя не трябва да е повече от необходимото

Твърде много масло е също толкова вредно, колкото и недостатъчното във вашия двигател. По-долу ще намерите видео на разглобен двигател, чийто собственик постоянно налива масло.

Ерик от YouTube канала I Do Cars се натъкнал на 3,0-литров V6 двигател от седан Jaguar XE от 2017 г., който се повредил поради твърде много масло. При източване на маслото изтекли девет литра от картера! И това въпреки факта, че в този двигател трябва да се налеят максимум 5,7 литра масло.

Двигателят има само 66 000 мили (106 хил. км), но е покрит с метални стружки, които са запушили масления филтър. Има и драскотини по шийките на разпределителния вал, което показва сериозна повреда на блока.

Оказва се, че двете външни предни бутала висят на коляновия вал и явно са в контакт с цилиндровата глава, което не би трябвало да е така.

След отстраняване на масления съд в кадър влизат метални стружки и метални фрагменти от биелните лагери. Има дори много големи парчета.

Какво трябва да знаят шофьорите при преминаване от автомобил с ДВГ на електрическа кола

След отстраняване на буталата, авторът на видеото открива обгорял метал в долната част на биелите и множество повреди по стените на цилиндъра.

Коляновият вал пръска излишно масло в целия картер, превръщайки маслото в пяна. Тъй като тази пяна е засмукана в маслената помпа, тя стана аерирана и вече не можеше да смазва правилно частите. Резултатът е силно триене и прегряване, което бързо е повредило двигателя.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ