Веднага направете това, ако колата ви избухне в пламъци

  • 19.09.2022 9:34 /
  • 3010 /
  • 0
Веднага направете това, ако колата ви избухне в пламъци

Филмовите фенове често вижда това - кола излита от пътното платно, преобръща се и експлодира - обикновено с блестящо огнено кълбо. За съжаление това, което създава приятна тръпка, има и негативен компонент на практика, както пожарникарите често докладват след подобно произшествие в реалността, пише auto-pres net.

В истинския живот хората, които бързо реагират на мястото на подобен инцидента, често не смеят да извадят човек от горяща кола от страх, че може да избухне като във филма. Обикновено колата изобщо не може да се взриви, както ни уверяват специалистите.

Тъй като резервоарът на моторно превозно средство има вентилационно устройство, което предотвратява натрупването на налягане в резервоара.

Това означава, че не може да се стигне до взрив, успокояват противопожарните експерти. Възможни са само леки експлозии, които могат да бъдат причинени само от резервна туба за гориво в багажника, защото няма вентилационно устройство.

Въпреки това, източник на пожар в превозно средство може да се разпространи много бързо поради изтичане на гориво. Горивото обикновено се възпламенява от искри или късо съединение в електрониката или високата температура на двигателя, което също може да подпали смазочните материали.

Започвайки в двигателното отделение, пожарът може бързо да се превърне в смъртоносна опасност за пътниците в автомобила. Експлозия като във филм, която е изкуствено и умишлено предизвикана от пиротехници, е почти невъзможна в кола.

Но какво трябва да направите, ако автомобилът се запали? В тази ситуация много участници в движението бързо се стресират. Експертите подчертават, че защитата на живота и крайниците трябва да има абсолютен приоритет, ако е неизбежен пожар по време на шофиране, например поради дим или миризма на изгоряло.

Ако видите тези предупредителни знаци, препоръчително е да спрете незабавно, за предпочитане на твърдата отбивка или от дясната страна на пътя, включете аварийните светлини, отворете страничните прозорци и бързо излезте от автомобила. Капакът трябва да остане затворен, за да се предотврати раздухването на огъня от вятъра или от удрянето му от евентуални спасители.

При оттегляне на достатъчно разстояние до горящия автомобил трябва да се потърси помощ от пожарната на телефон 112.

Излишно е да се казва, че хората, които все още са в колата, разбира се, трябва да бъдат извадени от превозното средство възможно най-бързо. Ако все пак е малък пожар, можете да опитате да го гасите с пожарогасител, който задължително трябва да имате под ръка.

КОМЕНТИРАЙ