Важни особености на шофирането с електромобил през зимата

 • 11.11.2022 12:50 /
 • 2186 /
 • 2
Важни особености на шофирането с електромобил през зимата

Електрически задвижваната кола с голяма батерия за съхранение на енергия се държи по различен начин на студено от кола с двигател с вътрешно горене.

По принцип акумулаторните електрически пътнически автомобили са също толкова подходящи за безопасна и ефективна работа през зимата, колкото превозните средства с двигатели с вътрешно горене или хибридни задвижвания. Това се гарантира от строгите правила за пазарно одобрение на нови типове превозни средства.

Техническата изправност на регистрираните леки автомобили се проверява чрез редовни основни прегледи, но как точно се различава една чисто електрическа кола от превозните средства с други задвижващи технологии в студеното време?

Експертите казват - Не се страхувайте от зимата! Гамата от модерни е-автомобили е пригодна за ежедневна употреба дори при ниски температури и не е нужно да карате без отопление дори в задръстванията по магистралата, пише auto-press.

Важно е да знаете техническите характеристики. Защото когато е студено, производителността на батерията всъщност намалява. Съхранението на енергия е най-добро при температури между 15 и 35 градуса по Целзий.

Това става особено ясно при много трафик на къси разстояния, когато батерията се охлажда отново и отново между пътуванията. В същото време потреблението на енергия се увеличава през зимата поради отоплението на интериора и батерията.

Ето къде разрешиха цифровите рег. номера на колите и какви са предимствата им СНИМКИ

Използвайте многото възможности на електрическия автомобил за оптимизиране на енергийната ефективност през зимата. Те варират от предварително загряване в станцията за зареждане до шофиране в режим Eco, използване на отопление на седалките и волана вместо отоплението на интериора.

Топлият въздух също се произвежда много ефективно и преди всичко бързо - например замъглените прозорци могат да се затоплят светкавично. Ако настроите вентилацията на рециркулация, можете също така да използвате особено добре топлината.

Ако имате наличен гараж е-колата трябва да се паркира в него, особено през зимата тъй като там температурата пада по-бавно, отколкото на открито. Също така има положителен ефект, ако стенната кутия е монтирана в гаража.

Това позволява батерията да се зарежда при оптимални температури, което може значително да съкрати процеса на зареждане. Това се дължи на факта че при много ниски температури бордовата електроника обикновено предотвратява бързото зареждане в началото, за да не натоварва твърде много охладената батерия.

Защо двигателят на колата се поврежда по-бързо от очакваното

Когато купувате електромобил, обърнете внимание на подходящото оборудване за ефективна работа през зимата. Много шофьори особено ценят термопомпата за управление на температурата на автомобила.

Но детайли като отоплението на волана са не само удобни, но и биха могли да се изплатят по отношение на ефективността в дългосрочен план.

Никога не изпускайте от поглед едно нещо - електрическият автомобил е лек автомобил като всеки друг, затова за него през зимата важат същите правила за безопасност.

Функциониращата осветителна система и подходящите гуми с достатъчен профил са също толкова важни, колкото добрата видимост през прозорците без лед наоколо.

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Гого
  11.11.2022 13:44
  Контролирам температурата на колата през телефона. Може да се загрее купето, преди да вляза в колата.
 • Нено Сенегалеца
  14.11.2022 10:19
  Пет години съм управлявал такъв автомобил! Едно само ще споделя на сегашните и бъдещи собственици: Това е автомобил, който не е за всеки! Водачът трябва да притежава "леко краче" и да му "тежат" доста километри на гърба! Управлява се леко и без резки движения! Толкоз!