Три грешни начина, по които държим волана

  • 03.01.2020 9:20 /
  • 4488 /
  • 0
Три грешни начина, по които държим волана

По време на шофьорските курсове не се обръща много внимание на това как учащият се свиква да държи волана на колата. Освен това се смята, че това изобщо не се отразява на шофирането и ръцете могат да бъдат разположени на волана както пожелаем.

Почти всички обаче правим три основни грешки, които специалисти отчитат и съветват да не ги повтаряме.

Убийствена красота: Най-страхотният и опасен път в света ВИДЕО

Основен захват
Доста шофьори, докато управляват автомобила, държат волана само с лявата си ръка, поставяйки я малко над нивото на огледалото. Левият лакът обикновено е забит в прозореца или лежи върху вътрешните дръжки на вратата, а десният лакът действа като опора за тялото. Изглежда, че в това положение на ръката водачът може лесно да завие наляво и надясно, но това изобщо не е така.

В действителност в такова изкривено състояние можете да шофирате само по права линия, а водачът физически не може да извършва бързи маневри. Ако се наложи бърза маневра, той е принуден да се изправи да хване волана с две ръце.


Ръката в долната част
Друга много често срещана грешка е да държите волана за долната му част. Шофьорите държат волана с лявата или дясната си ръка, като това е в зависимост от вида на скоростната кутия. Подобен навик също не носи нищо добро, защото автомобилистът няма абсолютно никаква възможност да прави бързи движения при шофиране. Освен това при такъв хват водачът губи нормалната опора.

В гараж на милиционер откриха "Волга" на 844 км и 4 сандъка водка СНИМКИ

Еднорък бандит
Някои шофьори смятат за особено модерно да правят завои на колата, като завъртат волана с една ръка. Те натискат волана с отворена длан и след това завъртат ръката си в посока на въртене. Подобна грешка многократно е довела до неприятни последици.

Всъщност, ако не държите здраво волана с две ръце, тогава той лесно може да изгубите управление, когато попаднете на неравна повърхност. И тогава колата тръгва рязко в най-неочаквана посока...

 

КОМЕНТИРАЙ