Три банални съвета и две шофьорски хитрости за есента

 • 10.10.2022 10:22 /
 • 9758 /
 • 5
Три банални съвета и две шофьорски хитрости за есента

Експерт разкри как безболезнено да преживеем есента и да подготвим както колата, така и себе си за най-трудното време от годината - зимата. 

Например е важно да отделим време на осветителната техника, все пак светлата част на деня става все по-къса, а и често има мъгли. 

Как да подготвим автомобила за есенно-зимния сезон? 

1. Необходимо е внимателно да проверим осветителната техника: правилно ли са регулирани фаровете, изправни ли са ръчните и автоматичните устройства за корекция на насочването на светлинния лъч. Фаровете против мъгла трябва да светят ниско, формирайки ярко петно от светлина на около 20-25 метра от автомобила. 

2. Може да е настъпило времето за смяна на чистачките, тяхната гумена част може да се е деформирала от жегите през лятото и вече да не чисти добре стъклото. 

3. Не забравяйте и за течността за чистачки, ако сте все още с лятна течност, добавете в нея малко зимна течност или неин концентрат. 

Две шофьорски хитрости 

Често под предното стъкло заради вятър се натрупват сухи листа и мръсотия, поради което в лошо време предното стъкло се запотява по-бързо. Там също трябва да се почисти. Така видимо ще намалите ефекта на запотяването. Трябва също да се изчистят стъклата и от вътрешната страна. Образувалият се по тях филм, особено ако в колата се пуши, често пречи на видимостта. 

Съветваме да се използват течности с добавка от амоняк: след употребата им стъклото става кристално чисто.  

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • petko
  10.10.2022 13:34
  vie normalni li ste , antifris v te4nosta za 4ista4kite????ujas
 • Прасчо
  10.10.2022 14:04
  След почистване с амоняк триплекса побелява при влага-личен опит. Не го правете.
 • кой съчини тая лудост
  10.10.2022 17:45
  антифриза в течност за чистачки е убийство бе боклуци. Нали влизат пари в купето и това хората го вдичват. Ненормалници изтрийте тоя пасквил!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Бай Сатър
  10.10.2022 18:34
  Не правете тази глупост да сипвате антифриз в казанчето за чистачките. Слага се концентрат -60 С. Явно има грешка с този антифриз в статията.
 • Мазник Мазников
  14.10.2022 12:24
  Антифриза е мазен, като масло, и след това, стъклата се чистят, със спирт.