Това са 8-те най-големи грешки при подаване на ток на кола с умрял акумулатор

  • 04.12.2019 8:30 /
  • 15503 /
  • 0
Това са 8-те най-големи грешки при подаване на ток на кола с умрял акумулатор

Безопасно ли е да се подава ток с кабели на автомобил с изтощен акумулатор? По форумите в интернет се срещат противоречиви отговори, аргументирани с най-разнообразни примери.

Производителите се измъкват с формулировката, че двигателят може да се стартира с помощта на външна батерия "съгласно приложената схема". Инструкциите обаче мълчат по въпроса с директното свързване на акумулаторите на два автомобила с кабели.

Даването на ток е допустимо, но нежелателно за колата-донор, смята експертът на руското сп. "За Рульом" Михаил Колодочкин. Навремето, когато автомобилите имаха далеч по-просто устройство, това бе ежедневно явление. Днешните коли обаче са по-скоро мобилни компютри и тази наглед рутинна операция крие опасности за бордовата електроника.

След детайлно проучване на упътванията за експлоатация на някои от най-популярните модели на пазара и консултация със специалисти от официални сервизи, Колодочкин изброява рисковете от даването на ток и най-често допусканите грешки, резултат от които понякога може да бъде сериозно изтъняване на портфейла.

1. Не давайте ток на автомобил, чийто стартер е работел нормално преди да се изтощи акумулаторът. Проблемът не е в амперчасовете, а в неизправностите, заради които колата не е могла да запали. В противен случай рискувате вашата батерия също да "падне".

2. Не се опитвайте да стартирате кола, която има много по-мощен акумулатор. В жегите този номер може и да мине, тъй като необходимият ток няма да бъде кой знае колко. В студовете обаче батерията на малолитражка може да сдаде багажа, докато върти стартера на голям дизел.

3. При съединяване на кабелите не бива да се свързват първо минусите. На книга разлика в последователността няма, но на практика не е точно така. Ако се свържат първо отрицателните полюси, рискувате да докоснете с плюсовите кабели някой метален детайл. Резултатът е искри, фойерверки, дим, а в най-лошия случай - пожар. Ако се свържат първо плюсовете, такава опасност няма. Освен ако не изпуснете отрицателния кабел точно върху плюсовата клема, разбира се.

4. Не се опитвайте да давате ток с тънки кабели или битови проводници. Ефект няма да има, освен че изолацията може да започне да се топи пред очите ви и да ви изгори. Единственият случай, в който тънките жици могат да свършат работа, е да бъдат свързани без да се опитва стартиране на двигателя. Така някаква енергия може да премине от заредения към изтощения акумулатор. Безопасен опит за палене може да се направи едва след прекъсване на веригата.

5. При свързване на минусовия проводник по възможност не захващайте щипките директно за минусовата клема на закъсалия автомобил. Опитайте да потърсите метален детайл под капака на двигателя, за да намалите поне до някаква степен съпротивлението по пътя на тока до стартера. В съвременните автомобили, чиито двигатели са покрити плътно с пластмасови капаци, това не е лесна задача. Усилието обаче си струва, тъй като така намалява рискът от взрив вследствие отделянето на газове от изтощения акумулатор.

6. Не давайте на друг да свързва кабелите. Свършете тази работа сами. Убедете се лично, че кабелите не опират о някоя подвижна част като лопатките на вентилатора или ролките на двигателя. Проверете няколко пъти дали е спазен поляритетът.

7. Не изключвайте клемите от акумулатора на колата-донор. Електрониката в съвременните автомобили може да изтълкува това като аварийна ситуация и да блокира множество системи до намесата на сервизен специалист. С по-старите коли няма проблем. Освен ако не се смята аудиосистемата.

8. При подаване на ток няма смисъл двигателят на автомобила-донор да работи. Огромната част от натоварването се поема от акумулатора, а електроните блокове често дават грешки при присъединяване на външни системи. По-добре не рискувайте да повредите някой скъп модул дори да сте убедени, че няма опасност.

КОМЕНТИРАЙ