Това са 3-те най-големи грешки при закупуване на кола втора ръка, не ги правете

 • 03.02.2022 10:10 /
 • 49610 /
 • 9
Това са 3-те най-големи грешки при закупуване на кола втора ръка, не ги правете

Често хората купуват употребявани автомобили по същия начин, по който купуват всяко друго нещо: избират обява, разглеждат снимки, питат за цената, отиват при продавача и купуват. Но колата не е смартфон или "парцал" от мола, пише Факти бг.

Купуването ѝ, особено на употребявана, трябва да се вземе по-сериозно, в противен случай новият собственик може да има големи проблеми. Ето и три от грешките, които купувачите правят при покупка на употребявана кола.

Купуване на възможно най-ниска цена

Хората са склонни да вярват в чудеса. За съжаление такива, на пазара на употребявани автомобили, няма. Ако колата е под пазарната стойност - веднага, без пазарлък - това означава, че нещо не е наред с нея. Дори не е нужно да правите оглед на такива автомобили. 

Или колата е със сериозна повреда, или е "удавник", или е с ограничения от съдебна власт, или просто е "развалина". За да разберете пазарната стойност на даден автомобил, погледнете статистиката за цените - почти всички популярни сайтове за безплатни обяви за продажба на автомобили го имат. Или по останалите обяви сами изчислете средната цена.

Купуване на автомобил без преглед

Много купувачи преди закупуване на автомобил се ограничават само до външен преглед на колата по снимки. Дори и на място обаче, само визуален преглед не е достатъчен и не означава. че няма да има проблеми с колата.

Първо, колата може да е с върнат километраж, и второ, може да има проблеми с двигателя, със скоростната кутия (особено ако е автоматик, CVT или робот с два съединителя).

Трето, често в сервиза се оказва, че в окачването трябва да бъдат инвестирани доста пари или пък, че след предишен удар геометрията на колата не е наред.

По принцип никога не купувайте употребявана кола само на външен вид, защото много от автоджамбазите живеят от това: те ще измият двигателя, интериора, ще полират каросерията, ще върнат километража и ще замаскират всички останали дефекти по колата.

Освен това трябва да проверявате колите дори когато ги купувате от познати и приятели. Първо, по този начин определено ще запазите приятелството си и ще се споразумеете за справедлива цена, и второ, предишният собственик може искрено да не знае за истинското състояние на автомобила и че ще трябва да инвестирате прилична сума пари, веднага щом го купите.

Купуване на какъвто и да е автомобил за определен бюджет

Много хора отварят уебсайт за употребявани автомобили и просто търсят кола за парите които имат. Това е грешна тактика. Винаги трябва да се стремите към нещо конкретно. Например, можете да изберете 3-4 модела и да разглеждате само тях. Защо?

Тъй като моделите, които сте избрали, ще можете да проучите във форуми и специализирани сайтове, ще разберете какво и къде ги "боли" , как се "лекува", колко струва и дали изобщо имате нужда от подобен ремонт.

Освен това ще знаете нюансите на модификациите. Защото често се случва някои двигатели и скоростни кутии в една и съща кола да са успешни, а други да са проблемни. Или например, че преди рестайлинг автомобилите ръждясват, но след рестайлинга вече не. Когато избираш от всичко на света, не познаваш проблемите на даден модел, неговите слабости. Има например коли, които не е препоръчително да се купуват в никакъв случай с голям пробег.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Софавто
  04.02.2022 12:14
  Тоя дето е писал тая статия е пълен иди..т!!!Човече ти през живота си колко коли си си копуваш?? Имаш ли книжка изобщо?
 • Емил
  04.02.2022 14:43
  Софавто нещо не те устройва истината, а малоумник?
 • Абв
  04.02.2022 16:08
  То като купиш скъпа кола пък не е същата работа, изтормозена от всякьде . Колкото по скъпа толкова повече пари за автосервиз.
 • Онзи
  04.02.2022 20:30
  Статията е добра.
 • Прост
  04.02.2022 22:13
  И тогава кога ще си купим кола -никога???
 • Луд
  04.02.2022 22:18
  Кола и жена - на късмет е работата.Кога са женихте одихте ли на майстор.А????
 • Цеко сифоня
  05.02.2022 15:32
  Що ли си губя времето....ей скапан сайт, като майката Блиц.
 • Ники
  08.02.2022 9:58
  Всичко в живота е късмет така че аз купувам само като ми хареса мой приятел купи като я преглеждаха обстойно в сервиз и после даде камара пари за ремонт аз пък само обслужване и карам просто късмет е това господа.
 • Хитър Петър
  10.02.2022 4:54
  Не се пише копувам а купувам. Софтавто да ходи на училище първо и после да изказва мнения и чак след като завърши основно образование да ги публикува!