Топ 5 на илюзиите, които се появяват пред очите на шофьора по есенните пътища през нощта

  • 22.10.2018 11:06 /
  • 1824 /
  • 0
Топ 5 на илюзиите, които се появяват пред очите на шофьора по есенните пътища през нощта

Все по-рано се стъмва, към това трябва да се добави и умората, и играта на сенките и така нататък. Какво ли не ни се привижда, докато сме зад волана на нашия автомобил. Но който е предупреден, той е въоръжен! Вижте топ 5 на илюзиите, с които се сблъскват шофьорите по есенните пътища през нощта 

Ефектът на изчезващия автомобил 

Накъде в далечината светят белите светлини на аровете, а след това изчезват в тъмнината. Започваш изпреварване и изведнъж срещу тебе изскачат същите тези зловещи фарове. Като по чудо успяваш да избегнеш челния сблъсък. А всъщност се оказва, че пътят пред тебе не е равен, профилът му се променя и в неговите падини се "потапя" насрещния автомобил. 

Фар в полето  

Виждаш пред тебе бяла светлина, и че летиш към нея, смятайки, че това е кола в насрещното, а всъщност това е най-обикновена лампа на стълб. На неосветен път и без знаци може да ни се стори, че пътят е прав, а всъщност следва доста остър завой. Съвет - ако местността не ви е позната, не се доверявайте на усещания и инстинкти, по-добре карайте по-бавно и внимателно, когато е тъмно. 

Линията на електропровода  

Обикновено в тъмнината, за да се следи конфигурацията на пътя, понякога се налага да се ориентираме по върховете на дърветата по шосето. Случва се просеката зад малък хълм отново да продължава напред. Приближаваш се и изведнъж фаровете осветяват остър завой. Оказва се, че пътят е пресечен от линията на електропровод, която върви напред, а отдалеч се вижда, че това е просто продължение на шосето. 

Подвеждащи светлини 

Обичайно през нощта на зле осветлена път дистанцията до колата пред вас може да се разпознае по разстоянието между нейните червени фарове. Колкото е по-близко, толкова е по-голямо разстоянието между тях. Но, понякога, един от габаритите е изгорял и ви се струва, че автомобилът пред вас е доста далеч - габаритите са се слели в една точка. А всъщност, а това си е и доста опасно особено в случаи с камиони, колата е доста близко и скоро вие почти ще ѝ се опрете в задния капак. В дъждовно време или мъгла - опасността е още по-голяма.  

Двойни фарове на мотоциклет 

Обичайно мотоциклетите имат един фар, но в момента много производители поставят отпред двойна оптика. Когато ги гледат, изглежда така че автомобилът е някъде доста далеч пред тен. Всъщност, мотоциклетът лети в насрещното и той е доста близо. Това въвежда шофьора в заблуждение и може да доведе до ПТП.

КОМЕНТИРАЙ