Тези нестандартни признаци може да сочат за превъртян километраж на колата

  • 18.01.2023 9:00 /
  • 9248 /
  • 0
Тези нестандартни признаци може да сочат за превъртян километраж на колата

При закупуване на автомобил въпросът с пробега е един от основните. За да разберете дали показанията на одометъра са реални, можете да изчислите средния пробег, който зависи от условията на работа, града, в който се намира автомобилът, и времето на експлоатация.

Ако цифрата е подозрително ниска, тогава има вероятност пробегът да е бил "коригиран".

Освен това „коригираният“ пробег на автомобила понякога се открива по неочевидни признаци, предупреди шефът на Автокриминалистичния експертен център Максим Шелков.

Например, по някои автомобили се виждат следи от демонтиране на таблото, което може да означава, че са направени промени в показанията на километража.

Експертът съветва, когато купувате употребяван автомобил, да проучите правилата и регламента за неговата поддръжка и преминатите годишни техниески обслужвания, които се извършват при всеки интервал от пробега. 

„Трябва да разгледаме износването на ролките и обтегачите, ремъка на алтернатора, спирачните дискове и накладките. Следващата стъпка е да проверите интериора, нивото на мътност на фаровете, броя на драскотините по бронята. Тук обаче е важно да се разбере, че условията на експлоатация може да са различни за всяка кола“, каза Шелков.

Не си струва да се фокусирате, както преди, върху износването на волана и другите признаци за вътрешно износване, добави експертът и обясни, че автоуслугите за освежаване на салона и професионалните автохимикали могат да скрият следите от износването.  

 

КОМЕНТИРАЙ