Тези 6 метода правят шофирането по-лесно и приятно

  • 18.03.2022 10:50 /
  • 2475 /
  • 0
Тези 6 метода правят шофирането по-лесно и приятно

Шофирането на автомобил не е от най-лесните неща. Винаги съществува риск на пътя с колата да се случи нещо напълно неприятно.

Излизането от трудна ситуация може да не бъде никак лесно, особено ако човек няма никаква идея как да действа при такова стечение на обстоятелствата. Поради тази причина е много важно редовно да се допълва списъка с шофьорски мъдрости.

1. Вятър и разход на гориво

Когато колата се движи по пътя, тя по някакъв начин се влияе от вятъра. Ако челният или страничният вятър станат твърде силни, разходът на гориво се увеличава. Увеличението може да бъде значително - до 40% процента. В този случай за намаляване на ефекта може да послужи  директната предавка и движение с най-ниската допустима скорост.

Между другото, разходът на гориво за автомобили може да се увеличи с 1-2 литра поради отворен прозорец. Отрицателен ефект върху разхода на гориво има и работещият климатик.

2. Налягане в гумите

Ако колата е заседнала в сняг или мръсотия и не можете да я извадите с „традиционните“ методи, можете да опитате да използвате един трик. Намалете налягането в колелата до 0,5 Atm и след това започнете леко да давате газ.

Този метод работи почти винаги. Разбира се, в багажника трябва да има помпа, която да върне колелата в нормално състояние, след преодоляване на препятствието.

Как да разберете по цвета на маслото дали двигателят на колата е повреден

3. Дълги светлини и зимата

Преди да стартирате автомобила през зимата, препоръчително е първо да включите за кратко и да изключите дългите светлина. Можете да направите това няколко пъти. Едва след това се препоръчва стартирането на двигателя. След толкова простата процедура, акумулаторът ще даде много повече мощност за стартиране.

4. Преминаване на "легнал полицай"

Когато се спира пред "лежащ полицай", правилно е да се прави това преди контакта на предните колела с неравностите. Само след „стълкновението“ спирачката може да се освободи. Това трябва да се направи, за да се разтовари окачването. Съответно, ако не направите това, тогава с времето колата ще изисква скъпи ремонти.

Основни особености на обслужването на електромобилите

5. Температурен баланс

През зимния период, ако не искате да стържете лед от предното стъкло, се препоръчва да извършите една проста процедура. Преди да напуснете колата и да се заемете с вашите си дейности, трябва за кратко да отворите вратите и да проветрите салона. Това ще изравни температурата вътре в колата с тази на улицата и по този начин ще предпази стъклото от образуването на лед.

6. Тайните на минералното масло

Добре известно е, че минералното автомобилно масло има свойството да блокира течовете в уплътнителите на двигателя. Заслужава да се помни за тази характеристика на смазочния материал. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ