Течности за чистачки с различен цвят - какво ще се случи, ако ги смесим?

  • 16.11.2022 9:07 /
  • 3946 /
  • 1
Течности за чистачки с различен цвят - какво ще се случи, ако ги смесим?

В случая с битовите почистващи средства това не се препоръчва да се прави, защото може да се стигне до нежелателна химическа реакция при миксирането на различни течности за чистачки, твърди експерт. 

След лятото в казанчето все още се плацикат остатъци от летните разтвори, а е време вече да се помисли за зимата и да се налее незамръзваща течност за чистачки. В момента по магазините има най-различни течности, също така и ментетата, които съдържат метанол, не остават по-назад. 

Тогава си задаваме резонния въпрос, допустимо ли е да се смесват различните течности за чистачки- лятната, тази, която не замръзва, течности с различен цвят и състав? Няма ли в крайна сметка да се стигне до нежелана химическа реакция? Или, да кажем, може ли в течност на основата на метанол да се добави незамръзваща такава с изопропилов спирт.  

Мнението на специалиста  

"Спиртовете се смесват във всякакви съотношения, без да водят до каквито и да е утайки. Водо- и спирторазтворимите оцветители и повърхностно-активните вещества обикновенно се държат по същия начин. А и в инструкциите на автомобилите не се срещат препоръки да се използват течности само от един тип или да се промива казанчето на течността за чистачките.

Не съм се сблъсквал с проблеми със съвместимостта за 35-е годни на експлоатация на автомобили с най-различни течности за чистачки, от водка през 90-те до най-съвременните вносни течности. Понякога се е случвало стените на казанчето да се боядисат от нестабилния оцветител, но това се изчиства само бързо.

Затова следете казанчето за течността на чистачките на колата ви винаги да е пълно със съответната за сезона течност.  А за да може тя по-добре да бъде пръскана по предното ви стъкло, най-добре използвайте метанолови смеси. Те не се сгъстяват на студа, прекрасно измиват стъклата и имат нужда от много малко оцветители. Слуховете за тяхната токсичност са твърде преувеличени. Ако, разбира се, се използват по предназначение и не се прилагат за вътрешна употреба", съветва специалистът. 

Извод 

Смесвайте течностите за чистачки по ваше усмотрение, противопоказания няма. Единствено, следете съставът на получената течност да отговаря на времето. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Ето
    16.11.2022 14:30
    Една наистина полезна и информативна статия. Благодаря Ви!