Съсед ми показа страшен трик: Размразявам течността за чистачки с помощта на сол

  • 19.12.2022 9:54 /
  • 4189 /
  • 0
Съсед ми показа страшен трик: Размразявам течността за чистачки с помощта на сол

Опитните шофьори използват сол за размразяване на замръзналата течност за чистачки - просто тя се изсипва в казанчето. Но има един важен нюанс, който много хора забравят. Всъщност солта се използва само в два случая - да си направите сами течност за чистачки, която не замръзва, и да размразите лятната течност, станала на лед в казанчето заради студа.

За да направите наситен разтвор, който не може да замръзне до -20 ° C, ще трябва да разтворите почти цяла опаковка сол в резервоара за миене. Незамръзващата течност, направена по този начин, разбира се, е много евтина. След използването ѝ обаче ще започне интензивна корозия на металните части на каросерията на автомобила и елементите, изработени от алуминиеви сплави.

Каква е опасността от незамръзващата течност от солен разтвор?

На първо място, помпата, изпомпваща течността за миене на предното стъкло и сензора за ниво (ако има такъв), ще страдат от влиянието на солта. Дори ако металните части на тези възли са изработени от неръждаема стомана и ефектът на солта върху тях е минимален, солната смес ще се движи по-нататък по системата.

След това процесът на корозия ще започне върху фугите на капака под предното стъкло. Проблемът се крие и в проникването на солена вода в скритите кухини на каросерията на автомобила.

След стичането по предното стъкло, вредният разтвор може да влезе във въздухозаборника и след това да проникне в нагревателя на парното.

В същата кутия са окабеляването и задвижващият механизъм на чистачките. За тези части ефектът на солта също е пагубен. След това на пътя на солния разтвор ще се изправят  кухините под предните калници. Заедно с пръстта и листата, натрупани там, солта ще създаде вредна среда за разпространение на корозия по калниците и калобраните.

Ето защо в никакъв случай не препоръчваме използването на такава течност за чистачки!

В същото време солта е много ефективна за размразяване на резервоара за течността за чистачки. След като ледът се разтвори, обаче, агресивната течност трябва веднага да се отстрани.

Как да премахнете агресивната течност от казанчето за течност на чистачките?

Има само един начин: веднага щом ледът се разтвори, солния разтвор трябва да бъде отстранена възможно най-бързо. Това се прави най-добре с маркуч с помпичка за изпомпване на гориво.

Необходимо е разтворът да се изпомпи през гърловината за пълнене на казанчесто. След това резервоарът трябва да се промие. За да направите това, трябва да го напълните 2-3 пъти с вода и да го изпразните. За по-голяма ефективност, може да смесите малко зимна течност за чистачки във вода.

Важно! 

Категорично не трябва солният разтвор да се източва през системата за миене на предното стъкло. Последствията от това ще бъдат много лоши за каросерията и електрическите кабели. В отделни случаи може да извадите маркуча, водещ към казанчето, и оттам да източите солната смес.

Не източвайте разтвора на земята. По този начин се причинява вреда на природата.

Как да предотвратим замръзването на миещата течност?

Просто следете времето. Ако температурата на въздуха падне до нула, първо трябва да източите остатъците от лятната течност и да напълните резервоара със зимна такава. Не разреждайте лятната течност със зимна течност.

Разредената зимна течност ще замръзне много по-рано, отколкото е посочено в инструкциите. Много е лесно да се направи грешка ссъс съотношението за разреждане и в резултат течността да замъзне в казанчето. 

По същата причина не трябва да спестявате от незамръзване, разреждайки го с вода през зимното размразяване.

КОМЕНТИРАЙ