Специалисти дават съвети как правилно да зареждаме електромобила си у дома

  • 13.08.2023 10:50 /
  • 801 /
  • 1
Специалисти дават съвети как правилно да зареждаме електромобила си у дома

Електрическите автомобили стават все по-популярни, но не всички шофьори знаят как правилно да ги зареждат в домашни условия. Експертите споделиха няколко съвета по тази тема, съобщава Autocar.

Компанията Energy Saving Trust е изчислила, че около 80% от времето електрическите коли се зареждат у дома. Това е най-удобното място за зареждане на вашия автомобил.

Как правилно да зареждате електромобила у дома?

Има няколко варианта за зареждане на електрически автомобили у дома. Много собственици на такива коли използват стенна зарядна станция. Други шофьори предпочитат да зареждат колите си чрез обичайния контакт.

Зареждането през контакт има няколко недостатъка. Основното е, че по този начин електрическата кола ще се зарежда твърде дълго. Например пълното зареждане на Kia Niro EV може да отнеме около 24 часа.

Експертите препоръчват закупуването на стенна зарядна станция. Тя ви позволява да зареждате електрически коли по-бързо и по-безопасно.

Такива зарядни станции се свързват директно към домашната електрическа мрежа. Устройството се монтира на стената и заема малко място.

Как да инсталирате зарядна станция у дома?

Най-лесният начин да поставите зарядна станция у дома е да поръчате такава услуга от компанията, която ви е предоставила това устройство. Понякога инсталирането на зарядната станция влиза в комплекта.

Експертите не препоръчват сами да инсталирате зарядната станция. Това трябва да бъде направено от специалист с акредитация от производителя на избрания от Вас уред.

Какво е предимството на интелигентната станция за зареждане?

Сред зарядните станции се открояват интелигентните устройства. Те се свързват със специално приложение на вашия смартфон чрез Wi-Fi мрежа.

Интелигентната станция за зареждане ви позволява дистанционно да настроите график за зареждане на електромобила. Например, можете да изберете да зареждате през нощта, когато електричеството е по-евтино.

Кои са причините батериите на електрическите коли да се палят

Също така, такива устройства ви позволяват да изберете колко енергия трябва да получи електрическата кола. Благодарение на това можете да зареждате колата си само до 80%, за да не прегреете батерията.

Зарядно с каква мощност трябва да се избере?

Изходната мощност на станцията за зареждане зависи от вашата домашна мрежа. Също така си струва да се има предвид, че такива устройства се различават по мощността, която могат да осигурят при зареждане.

Най-евтините зарядни станции осигуряват само 3 кВт мощност. В този случай пълното зареждане на електрическа кола с малка батерия ще отнеме около 12 часа.

Това са най-добрите градски коли на 2023 година СНИМКИ

По-скъпите устройства са проектирани за мощност от 7 кВт. Благодарение на това скоростта на зареждане е приблизително удвоена в сравнение със станциите за зареждане с кВт.

Има и зарядни станции с мощност 11 кВт и 22 кВт, но те изискват трифазно захранване. Следователно такива устройства може да не са подходящи за домашна употреба.

Как бързо да заредите електрическа кола у дома?

Най-ефективният начин за бързо зареждане на електрическа кола у дома е да се свържете към зарядна станция от 7 кВт. За по-мощни устройства трябва да смените електрическата система с трифазна.

Най-добре е електрическите автомобили да се зареждат през нощта, когато не се използват. Тогава скоростта на зареждане не играе толкова важна роля.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • хамрун Вадуцки
    13.08.2023 20:22
    Явно за малоумни ни мислите