Skoda показа къде се крие COVID-19 в колата ви СНИМКИ

  • 26.03.2020 7:50 /
  • 4216 /
  • 0
Skoda показа къде се крие COVID-19 в колата ви СНИМКИ

Най-добре е сега да си останете у дома, за да сте в безопасност. Въобще да не излизате от вкъщи. Но, ако все пак в се наложи да ходите някъде с колата, какво да правите? 

Яна Пармова, главният лекар в щаб квартирата на марката препоръчва:

"Ако сте принудени да отидете някъде с автомобила си, най-добре не го делете с други спътници. Ако превозвате пътници, убедете се, че те нямат никакви явни симптоми на заболяването. Използвайте респиратори или медицински маски. Убедете се, че имате контактните данни на вашите пътници, за да може да се свържете с тях, в случай че се окажете инфектирани". 

Дезинфекция

При използването на автомобила внимателно дезинфекцирайте всичките повърхности на салона, които вие докосвате, пред и след пътуването, особено, ако в колата сте имали компания. 

Необходимо е да обработите волана, скоростния лост, ръчната спирачка, дръжките на вратите и копчетата на мултимедийната система. Не забравяйте също за лостчетата зад волана, подлакътниците, копчетата на седалките и вратите, рамките на вратите, дръжките, и дръжките на багажника. 

Особено важни са тези правила за потребителите на споделените пътувания, а също и за онези, които работят в и със таксита, или просто превозват пътници. 

 

Дезинфекция на салона

Тук се съветва да се използват онези почистващи средства, които вие имате и у дома. Всяка една течност със съдържанието на спирт над 70% е ефективна против коронавируса, а изопропиловия спирт няма да нанесе щети на салона на автомобила. 

Съдържащата спирт течност може да се натрие върху тапицерията на седалките и другите меки повърхности в салона на автомобила - все пак трябва да се след за количеството, за да не подгизне платът. 

Спиртът не трябва да поврежда кожата или изкуствената такава, но затова пък материалът може да изгуби своя цвят. Затова не търкайте седалките твърде силно. 

Не е нужно да се използва водороден пероксид за обработка на повърхностите, той ще увреди материала. За сензорните дисплеи не трябва да се използват почистващи средства на основата на амония.

За всичките детайли на интериора е най-добре да да използвате микрофибърни кърпи. 

Медицинските маски ще защитят околните, респираторите ще защитят вас 

Ако се намирате в автомобила с някои, който може да е взаимодействал с инфектиран човек, използвайте индивидуални средства за защита, като маски и респиратори. 

Класическата маска от плат няма да ви защити от вируса, но може значително да намали вероятността от заразяване на околните. 

Затова дори най-обикновената маска е добро средство за свеждането до минимум на вероятността от разпространяването на инфекцията. 

За най-добра защита използвайте респиратори от клас FFP3 и нагоре.

След дезинфекцията салонът на автомобила трябва много добре да се проветри 

Този съвет на свой ред е свързан с друг: почистете системата на климатика. За целта не трябва да карате колата в сервиз. За това сега не е най-подходящото време. Може да се купи, например, специален спрей, предназначен за почистването на системите на вентилацията и климатика. 

Те не са чак толкова ефективни, както професионалните, но ще помогнат за намаляването на риска от заразяване. 

Дезинфекционния спрей няма да може да обеззарази системата за вентилация, но съществено ще намали вероятността за това, вирусът да се засели в нея.  

Безопасно зареждане с гориво 

Намалете до минимум контактите с персонала на бензиностанцията. При възможност изберете бензиностанция на самообслужване.

След зареждането с гориво незабавно си измийте ръцете или ги дезинфекцирайте с антисептик. 

Платете безконтактно - с карта или мобилен телефон. Напълнете резервоара до горе ,за да посещавате бензиностанцията по-рядко.  

 

КОМЕНТИРАЙ