Сигнализират ви отзад? 4 грешки на шофьорите, които водят до печален изход

 • 28.08.2022 12:50 /
 • 24016 /
 • 5
Сигнализират ви отзад? 4 грешки на шофьорите, които водят до печален изход

Автомобилът в огледалото за обратно виждане става все по-голям и по-голям, а фаровете му мигат непрекъснато. Звучи ли ви позната тази ситуация?

След това агресорът завива надясно, притиска автомобила ви, изпреварва, натискайки клаксона, а после се връща наляво и застава възможно най-близо до вас.

За да има още "по-поучителен" ефект, тези хора намаляват скоростта по възможност с ръчната спирачка, защото тогава стоповете не светват.

Сценариите могат да бъдат различни, като те се случват не толкова рядко, се посочва в проучване на Германската асоциация за мобилност и Института Гослар. Впрочем, това се случва по всички пътища по света и България не прави изключение.

Затова експертите ви съветват да се научите да реагирате на подобни случаи на натиск.

Ако трябва да се справите с подобно агресивно шофиране, първото нещо, което трябва да направите, е да запазите спокойствие. Обикновено се случва така: първо сте шокирани и уплашени, след това се опитвате да ускорите, за да не пречите, и накрая сте ядосани. Всичко това има отрицателен ефект върху безопасността. Вместо това трябва да се стпемим към спокойствие, само спокойствие.

Ето какви са различните правила в Европа за предпазните светлоотразителни жилетки

Често срещана грешка е да се смята, че ако не сте нарушили нищо, можете да продължите да се движите със същото темпо в лявата лента. Това само ще задълбочи конфликта. Много по-безопасно е да дадете път на бързащия шофьор.

Специалистите съветват също така да си създадете навик да проверявате в огледалата дали не пречите на по-бързото движение, иначе редовно ще попадате в такива ситуации.

И още нещо: важно е да не се поддавате на провокации за извършване на нарушение. Не е нужно да се ускорявате и да маневрирате рязко, само за да освободите лентата възможно най-бързо.

Ако агресивен шофьор е застанал до задната ви броня, включете десния мигач и възможно най-скоро преминете вдясно, без да създавате аварийна ситуация.

Колко километра изминават електромобилите с напълно изтощена батерия

И, разбира се, не се опитвайте да "смъмрите" такъв шофьор, като натискате многократно педала на спирачката. Много по-приятелско и безопасно е да насърчите общото спокойствие и да се извините с жест с ръка, ако усетите, че другият шофьор е напрегнат.

За наказанието

Интересното е, че според германското законодателство, ако се докаже агресивно поведение и принуда, нарушителят може да бъде осъден на лишаване от свобода до три години или на голяма глоба.

При обикновено нарушение на дистанцията размерът на глобата зависи, наред с другото, от скоростта на шофиране. На нарушителя се налага максимална глоба от 400 евро, две наказателни точки и тримесечна забрана за шофиране.

Съгласно Закона за движението по пътищата (§16 StVO) мигането на светлините може да се използва еднократно, за да се покаже намерението за изпреварване. Въпреки това многократното мигане в комбинация с минимална дистанция, която водачът поддържа за продължителен период от време (§4 от StVO), се счита за принуждаване. Това вече не е административно нарушение, а престъпление.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Путин
  28.08.2022 19:07
  Ръчна със 140км. Просто перфектно.
 • Димитър Златрв
  29.08.2022 10:23
  Ех, да бяхме в Германия и да имахме и да се спазваха законите както при тях!....
 • @Красимир
  29.08.2022 11:50
  Много тъпи съвети
 • 007
  30.08.2022 7:21
  На магистралата,най-лявата лента е само за изпреварване,но много водачи,не знаят това,и я използват,да се движат постоянно в нея.
 • Коко Н
  04.09.2022 11:17
  007,виждал ли си магистрала,на която дясната лента е складът на концерните.