Шофирането назад е много опасно, вижте защо

 • 17.08.2021 8:25 /
 • 1218 /
 • 2
Шофирането назад е много опасно, вижте защо

Малки аварии могат да възникнат дори и на най-равния път. ПТП-тата на паркинги и в гаражи са често и неприятно явление. Често то води и до сериозни материални проблеми и скандали със съседите. Затова винаги се призовават шофьорите да бъдат максимално внимателни, когато маневрират в тесни пространства. 

Колите могат да бъдат опасни за децата и пенсионерите. Често те не преценяват риска и изскачат на пътното платно иззад паркиран автомобил. При това те не обръщат много внимание на приближаващото се транспортно средство. 

Движение на задна скорост

С това обаче рисковете за шофьорите не приключват. Автомобилистите трябва да са максимално внимателни при движение назад. Преди извършване на маневрата е необходимо да се оцени общата безопасност и вероятните пречки. 

При възникването на някакви съмнения шофьорът е по-добре да поиска помощ при движение назад от някой случаен минувач. Движението на заден ход често се използва за паркиране наколата. 

Но ситуацията с натоварените паркинги и гаражи при това може да бъде доста по-добра. 

Да се намери удобно свободно място е почти винаги мисия невъзможна. Затова помощ от другите участници в движението ще позволи на шофьора да разположи колата си в незаетото парче земя. 

При възникването на каквито и да е съмнения е по-добре да се откажете от маневрата и да се опитате да си намерите друго място. 

Също се призовава внимателни да бъдат и пешеходците. Доста често по време на търсене на място за паркиране шофьорите не обръщат внимание на пътя. 

Понякога пешеходците също не гледат на пътното платно и буквално изскачат пред гумите на колата. В резултат може да стане инцидент. 

Скоростите обичайно не са големи, затова в повечето случаи до сериозни травми не се стига. Но все пак рискове за здравето има. 

Важна препоръка 

Да се излиза на пътното платно трябва с максимално внимание. Ситуацията се променя ежесекундно. Например, на пътното платно може изведнъж да изскочи дете. 

В случай на инцидент 

Доста често шофьорите при леки ПТП-та не бързат да викат служителите на КАТ. Като цяло действието е оправдано. Би било по-добре, ако потърпевш и виновник успеят да се договорят сами на място отколкото да си губят времето в чакане на полицията, съставянето на протокол и други моменти на оформяне. 

Трябва да се отбележи, че при ПТП шофьорът може да изгуби намаление от застраховката си гражданска отговорност. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • viktor
  17.08.2021 19:29
  AKO SI KUHA LEIKA ili PKP vsichko e OPASNO !
 • чочо
  17.08.2021 20:25
  Надзад със свалени гащи.КЪСМЕТЛИИ!!!