Школа за шофьори: Как да не станем жертва на агресивен джигит

  • 27.08.2018 8:35 /
  • 2375 /
  • 1
Школа за шофьори: Как да не станем жертва на агресивен джигит

Разглеждаме сложни ситуации на пътя, в които може да попадне всеки. Как ще постъпите, изхождайки от личния ви опит и вашите навици?  

Да си представим: по широка градска улица вие се движите в крайна лява лента с максималната разрешена скорост от 50 километра в час. Лентите са отделени от двойна смесена линия, която може да се пресича само в една посока от страна на прекъснатата линия.  Движението е доста интензивно. Изведнъж забелязвате, че зад вас се движи автомобил, който започва да се държи агресивно на пътя: буквално ви се е залепил на задната броня, дава ви сигнал с дългите, настоявайки да му отстъпите лентата. Ситуацията е неприятна и крие доста подводни камъни. 

Бързащият зад вас може да вози родилка към болницата, но може и а е най-обикновен пътен хулиган. Как да действате?  

Предлагаме ви няколко оптимални, според вас, решения.  

Как ще постъпите, когато агресивен шофьор, който се движи зад вас, настоява да му се отстъпи лентата? 

1 Няма да обръщам внимание на неговата "молба", ще продължа да се движа с предишната си скорост, давайки му сигнал с аварийките или давайки ляв мигач.  

2. Ще дам десен мигат, показвайки намерението си да му отстъпя лентата, но само когато маркировката на пътя позволява да се престроя в дясно, а след преминаването на агресора, да си се върна в лявата лента.  

3. Веднага щом разбера, че ме молят да отстъпя пътя, ще дам десен мигач и, убеждавайки се, че няма да създам проблеми за трафика в дясно, ще се престроя в съседната лента.   

4.Ще дам десен мигач и незабавно ще започна да се престроявам в дясно, разчитайки на това, че останалите шофьори правилно ще реагират на моите действия.  

Така, движещият се зад вас автомобил очевидно нарушава правилата за движение на пътя. Той не спазва безопасната дистанция, демонстрирайки пример за опасно шофиране. Вие сте в правото си да се държите така, както е описано в първия вариант, поставяйки нарушителя на мястото му и принуждавайки го да спазва правилата за движение. Впрочем, въпреки правотата си въпросното поведение не може да се смята за безопасно. Такива действия могат да доведат до конфликт. А всяко изясняване на отношенията на пътя е недопустимо. Не е изключено, че агресивният водач зад вас ще започне да се държи още по-агресивно и неадекватно, което да доведе до пътен инцидент. Например, той може да навлезе в насрещното, и избягвайки челен удар, да удари вашия автомобил. Да, за ПТП-то вие ще сте невинен, но, искате или не, няма да се измъкнете без ремонт. А цяло щастие е ще, ако няма пострадали. 

Вторият вариант изглежда по-разумен. Особено ако вие също бързате и не искате да напускате лявата лента, която се смята за най-бърза. Но, информирайки бързащият зад вас шофьор за вашата готовност да отстъпите пътя му при подходящ момент, вие, въпреки всичко, ще останете още известно време заложник на неговите действия. Той може да продължи да святка с дългите, да се залепва за задницата ви, готвейки се да ви изпревари от ляво и дори от дясно. По този начин, възможността за инцидент ще се запази още известно време.  

Четвъртият вариант до голяма степен ще устрои агресивния шофьор зад вас, но вашите действия ще доведат до появата на аварийна обстановка за участниците в движението в съседните ленти. И тогава, не дай си боже да има авария, виновникът ще сте вие. Затова най-безопасен е третият вариант.  

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Ники
    27.08.2018 12:28
    Като сте започнали да изброявате варианти ... 3 тия сте го пропуснали ...